"Довиждане, Бареков!" ще казаха официално днес ВМРО и Национален фронт за спасение на България (НФСБ). Двете формации подписаха коалиционно споразумение за съвместно явяване на предсрочния парламентарен вот.

Така воеводите окончателно ще се разделят с "България без цензура" (ББЦ) на бившия тв водещ Николай Бареков. НФСБ, по-известна като партията на телевизия СКАТ, пък ще официализира отказа си да съюзи с ББЦ, каквото предложение имаше и желанието си да направи това с ВМРО.

Подписването на споразумението между двете националистически формации бе днес по обяд. Новата коалиция се казва "Патриотичен фронт". Целта - влизане в 43-тото Народно събрание и изместване на "Атака".

Разпадът на формацията на Николай Бареков, в която освен ВМРО влизат още ЗНС и "Гергьовден", започна преди около две седмици. Лидерът на ББЦ бе направил предложение на "колегата" си от НФСБ Валери Симеонов да се присъедини към коалицията. Изненадващо обаче Симеонов излезе със съобщение, че отказва това предложение, но пък отправя такова към ВМРО. Воеводите светкавично се съгласиха да излязат от коалицията ББЦ и да направят такава с формацията на тв СКАТ.

На последния парламентарен вот съвсем малко не достигна на Валери Симеонов, за да влезе в Народното събрание. Партията му събра 131 169 гласа, равняващи се на 3,7% при нужни за влизане в НС 4 на сто. ВМРО пък получи 66 803 гласа, или близо 1,9 на сто.

Представянето на Симеонов на евровота т.г. далеч не бе толова блестящо, но формацията му все пак взе повече гласове от "Атака" - 68 376 срещу 66 210.

ББЦ пък вкара в европарламента двама евродепутати - лидерът Николай Бареков и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който няма намерение да напуска ЕП заради развалената коалиция. Засега. Ако все пак го направи, то на негово място за Брюксел трябва да замине заместничката на Бареков в партията - Рада Коджабашева, която бе поставена под номер три в листата.

Освен ВМРО, Бареков преди седмица напусна и един от заместниците му - Ангел Славчев.