Руските служби са тествали нанасянето на веществото новичок по дръжки на врати, като също така са следили имейлите на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия от 2013 г.

Това гласи класифицирана информация за атаката в Солсбъри, пише в. "Гардиън". Информацията бе разкрита по-рано днес.

Твърдението се съдържа в писмо от британския съветник по националната сигурност сър Марк Седуил до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В писмото Седуил предоставя доплнителните сведения, които премиерката Тереза Мей е използвала за нейното изявление пред Британския парламент, че е "много вероятно" Русия да стои зад атаката в Солсбъри. 

Марк Седуил заявява в писмото си, че нервнопаралитичното вещество е било разработено под кодовото име фолиант в руски изследователски съоражения в Шихани. Неговото производство е било част от програма за нападателни химически оръжия.  


"В началото на 21ви век руските служби са започнали да тестват различни средства за пренасяне на бойни химически вещества и да обучават техен персонал в използването им. След време тази програма е започнала на разследва и средства за пренасяне на нервнопаралитични вещества, включително и тяхното нанасяне на дръжки на врати. През последните десет години Русия е произвеждала и съхранявала малки количества новичок като част от същата програма." 


Британският съветник допълни, че Москва е възприемала поне някои от своите бивши агенти като "легитимни мишени за убийство" и предполага, че двойният шпионин на руските спецслужби (ГРУ) и на МИ6 Сергей Скрипал е бил един от тях. 

Решението за разкриването на секретната информация е било взето след продължителния отказ на Русия да поеме отговорност за атаката в Солсбъри. По-рано в четвъртък Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърди, че нервнопаралитичното вещество новичок е било използвано при отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

"Следователно, ние продължаваме да отсъждаме, че само Русия има техническите средства, оперативния опит и мотив за атаката над Юлия и Сергей Скрипал и че е много вероятно Русия да бъде отговорна. Няма друго правдноподобно обяснение," споменава Седуил в писмото си.