Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руските служби са тествали нанасянето на веществото новичок по дръжки на врати, като също така са следили имейлите на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия от 2013 г.

Това гласи класифицирана информация за атаката в Солсбъри, пише в. "Гардиън". Информацията бе разкрита по-рано днес.

Твърдението се съдържа в писмо от британския съветник по националната сигурност сър Марк Седуил до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В писмото Седуил предоставя доплнителните сведения, които премиерката Тереза Мей е използвала за нейното изявление пред Британския парламент, че е "много вероятно" Русия да стои зад атаката в Солсбъри. 

Марк Седуил заявява в писмото си, че нервнопаралитичното вещество е било разработено под кодовото име фолиант в руски изследователски съоражения в Шихани. Неговото производство е било част от програма за нападателни химически оръжия.  


"В началото на 21ви век руските служби са започнали да тестват различни средства за пренасяне на бойни химически вещества и да обучават техен персонал в използването им. След време тази програма е започнала на разследва и средства за пренасяне на нервнопаралитични вещества, включително и тяхното нанасяне на дръжки на врати. През последните десет години Русия е произвеждала и съхранявала малки количества новичок като част от същата програма." 


Британският съветник допълни, че Москва е възприемала поне някои от своите бивши агенти като "легитимни мишени за убийство" и предполага, че двойният шпионин на руските спецслужби (ГРУ) и на МИ6 Сергей Скрипал е бил един от тях. 

Решението за разкриването на секретната информация е било взето след продължителния отказ на Русия да поеме отговорност за атаката в Солсбъри. По-рано в четвъртък Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърди, че нервнопаралитичното вещество новичок е било използвано при отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

"Следователно, ние продължаваме да отсъждаме, че само Русия има техническите средства, оперативния опит и мотив за атаката над Юлия и Сергей Скрипал и че е много вероятно Русия да бъде отговорна. Няма друго правдноподобно обяснение," споменава Седуил в писмото си. 

 

Коментари

Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Смешници !

Първо беше някаква пейка , после уж в някакъв ресторант , после беше елда пък стана дръжка на врата !! По голям цирк не е имало !! Ми6 предоставиха 10-тина варианта до сега !!? Интересното е друго :!! Защо още никой папарак не е направил снимка на тия отровените ??
Понякога наминаващ's picture
Понякога наминаващ
Понякога наминаващ

Няма нищо чудно,

че се появиха различни теории за начина на отравяне на Скрипал и дъщеря му. Все пак само руските тайни служби знаят със сигурност как точно е станало, а англичаните трябва да проверят всички възможности.

Шихани 4

Така се казва градчето в което е производството на Новичок.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.