СИМОНА РУСЕВА

Германия - Товарна композиция се вряза в международен влак стрела малко преди Централна гара в германския град Манхайм. Ранени бяха 45 души, петима от тях тежко. По чудо няма убити.

Трагедията се разигра снощи в 20,52 ч местно време (21,52 ч българско). Заклещени от ламарини пътници бяха вадени до 1 ч след полунощ.

Катастрофата предизвика товарна композиция, която по все още неизяснени причини на 200 метра от гарата се вряза във влак стрела “Eвросити 216” с 250 пътници, пътуващи по отсечката Грац, Австрия, за Саарбрюкен в Германия.

От общо 9 вагона дерайлираха 5, като два със 110 пътници в тях се обърнаха.

Дерайлираха също локомотивът и два вагона от товарния влак. Той е превозвал опасни химикали от Дуисбург за Шопрон, Унгария. За щастие цистерните са издържали на удара.

Добрата новина, че няма загинали, нито се е стигнало до експлозия, се дължи на факта, че сблъсъкът е станал при навлизане на международния влак в гарата, където скоростта е ниска.

На мястото на катастрофата незабавно пристигнаха 230 спасители и пожарникари.

На всички пътници беше осигурен алтернативен траспорт.

Те получиха от германските железници “Дойче бан” ваучери за автобуси и таксита, за да стигнат до дома си, ако е в района или до най-близката жп гара. От там те имаха парво да се качат на влак и да пътуват за сметка на железниците.

Проблем възникна с багажа. Много куфари и пътни чанти са останали в катастрофиралия влак стрела. Те ще бъдат свалени, едва след като следствените работи приключат. Всички пътници ще си получат багажа по куриери.

Добре е, че немците спазват правилата като при полети – на куфари и пътни чанти слагат етикети с име и адрес. Ако някой е пропуснал да го направи, той пак ще си получи багажа според описанието и съдържанието в него, но това ще отнеме повече време.

Разчистващите работи продължават и днес. Влаковете за и през Манхайм се пренасочват към съседни жп гари.