Директорката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан предупреди, че заразата от ебола в Западна Африка се разпространява по-бързо от усилията за превенция.

Ако не изолираме Ебола, ще имаме катастрофични последици като брой жертви“, каза Чен на извънредна среща с лидерите на държавите от региона.

Според нея вирусът все пак може да бъде спрян, ако се противодейства активно на кризата. От февруари, когато заразата се появи в региона, жертвите в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне са 729. Това е най-смъртоносната епидемия досега, показват данни на Обединените нации.

СЗО обяви, че започва програма за борба с вируса на стойност 100 милиона долара.

Медицински сестри в болница в Монровия, Либерия, носят специални защитни облекла, докато подготвят за погребение телата на жертвите

Ебола убива близо 90% от заразените с вируса.

Болестта се разпространява чрез контакт със заразени кръв, телесни течности или органи. При ранно лечение пациентите имат по-голям шанс да оцелеят. Симптомите в началото са като при грип, после приличат на хеморогична треска – възпалени очи и венци, по-късно се появяват вътрешни кръвоизливи и отказ на отделни органи да функционират.

САЩ вече изтеглиха от региона стотици свои хуманитарни работници. Двама от тях са заразени и това наложи транспортирането им до Атланта, САЩ, където ще продължи лечението им. Това е първият случай на пациенти с Ебола в щатите.

Двамата заразени американци бяха „опаковани“ с това съоръжение, преди да бъдат качени на борда на самолета за САЩ.

Американският президент Барак Обама обяви, че делегатите от страните с Ебола ще преминават специални прегледи преди да се включат в конференцията САЩ-Африка следващата седмица във Вашингтон.