БЛАГОВЕСТА КЕНАРОВА

Всички помним целувката на Орлов мост между Сергей Станишев и Лютви Местан, коалиционни партньори в 42-то Народно събрание, излъчило правителството на Орешарски. Не зная дали тази целувка е била по сценарий, но развиващите се напоследък скандали между бившите вече партньори във връзка с финансовите проблеми на държавата, станали известни поради „Казуса КТБ“, едва ли са били предвидени. Когато става въпрос за много пари, нещата винаги излизат извън контрол.

„Казусът КТБ“ изкара пред смаяната публика доста проблеми, свързани с функционирането на държавните институции в България. Тайни срещи, публични целувки и като резултат – „За нас трохите, за тях парите“, както каза една отрудена жена в репортаж на БНТ. Нейната правда, че Бог вижда всичко, не ѝ помага с какво да храни децата си.

Едва ли липсата на ефективен контрол на публичните финансови средства е останал незабелязан от Брюксел. ЕС има правила и контрол. И хубавото е, че всички констатации и препоръки от тяхна страна са документирани и подкрепени с доказателства. В тази връзка, твърдението на президента на днешната (текстът е писан на 01.08.2014 - б.ред.) консултативна среща, че Брюксел е предупредил и затова трябва да се предвиди ресурс, за да спим спокойно, убеждавайки партиите да подкрепят ревизия на държавния бюджет и вдигане на дълга и да дадат възможност служебното правителство да може да тегли заеми, едва ли има някакво публично известно доказателство. Единственият неопровержим факт е, че тежкото финансово състояние на България днес е резултат от „експертното“ управление на кабинета Орешарски.

Какво знаем ние, гражданите, към момента:

1.В резултат на консултативна среща при Президента по казуса КТБ (14 юли 2014), БНБ е публикувала прессъобщение:

  • - Започната е подготовка за стартиране на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз. Да уточня, че Единният банков надзорен механизъм ще влезе в действие в ЕС чак от ноември 2014-та – няма поставен срок за контрол.

  • - Инициирана е комуникация с Европейския банков орган за независим преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ, писмена покана е изпратена на 25.07.2014 – няма поставен срок за контрол.

2. Няма политически консенсус по казуса КТБ. Спазването на законите и гарантиране на депозитите до 100 хил евро не бива да се подлага на коментар.

Какво не знаем:

  1. 1. Отчетите на одиторите (за КТБ АД – „ДЕЛОЙТ ОДИТ“ ООД, „ЪРНСТ И ЯНГ“ ООД и „АФА“ ООД, а за Креди Агрикол България–„АФА“ ООД). Има само публикуван доклад на сайта на БНБ на квесторите, но те са назначени от Управителния съвет на БНБ и в този смисъл не са независими. Този доклад не ни дава отговорите, които очакваме. Банков надзор на БНБ работил ли е ефективно и защо не е констатирал проблемите в КТБ навреме – защото е некомпетентен или защото е зависим? Може би отговорите на тези въпроси трябва да се изискат чрез прокуратурата?

  2. 2. Каква е ролята на Орешарски, ДАНС и управляващите партии БСП и ДПС, подкрепни от АТАКА, в тази банкова криза? Какви са взаимоотношенията им с банковия регулатор БНБ, банкера Цветан Василев, някои ВИП клиенти на банката, държавни фирми вложителки и т.н.

  3. 3. Защо е необходимо непременно актуализиране на Закона за държавния бюджет според президента – защото не е добре планиран от „бюджетаря“ Орешарски или защото има непредвидени обстоятелства, като „Казуса КТБ“, например. Или защото не осигурява комфорт на ДПС?

  4. 4. Законът за бюджета на НЗОК е различен от Закона за държавния бюджет. В обясненията си институциите говорят обобщено за двата бюджета, подвеждайки публиката, че ако не се актуализира държавният бюджет, ще пострадат лекарите и здравето на хората.

  5. 5. Поради каква причина президентът иска специални правомощия на служебния кабинет, като например да води преговори и да сключва договори с други държави за външни заеми? Къде има разчети и точни числа, за да аргументира тази необходимост?

  6. 6. Как ще се отразят на жизнения стандарт на българските граждани всички тези финансови упражнения?

  7. Вече няма никакво съмнение, че упоритостта на президента, агресивно подкрепена от Лютви Местан, ще успее да убеди политическите сили да съберат кворум и гласуват предложенията му в пленарната зала. Бойко Борисов, лидер на политическа партия ГЕРБ, има готовност всеки ден, а понякога и по-често, услужливо да променя мнението и подкрепата си за една или друга кауза. Даже разполага с депутати, които може да осигури да се явяват в парламентарната зала на повикване – 5, 10, 20 – колкото трябват, за да осигури кворум и да може парламентът да изработи поредния закон в полза на благоденствието на народа.

  8. Тежко му на този народ, чиято демокрация работи на повикване!

  9. *Благовеста Кенарова работи от 20 години в международна финансова институция в областта на банковия контрол. Текстът е от блога на авторката, в който изразява само лични позиции. Подзаглавието е на редакцията.