Евроконтрол - европейската организация за безопасност на въздухоплаването, предупреди авиокомпаниите да бъдат предпазливи в Източното Средиземноморие заради възможното започване на въздушни удари срещу Сирия през следващите 72 часа, предаде Ройтерс.

От агенцията заявиха, че могат да бъдат използвани ракети „въздух-земя“ и/или крилати ракети и че има възможност за разстройване на радиооборудването за навигация.

Американският президент Доналд Тръмп и западните съюзници обсъждат възможни военни действия, за да накажат сирийския президент Башар Асад заради предполагаемата атака с отровен газ на 7 април срещу бунтовническата крепост Дума, съпротивлявала се дълго време на правителствените сили.

Тръмп отмени вчера обиколката си в Латинска Америка за по-късно тази седмица, за да се фокусира върху инцидента в Сирия, съобщиха от Белия дом. Преди два дни той предупреди за бърз и мощен отговор, когато бъде установена отговорността за химическата атака.

Предупреждението в сайта на Евроконтрол не уточнява източника на какъвто и да било ракетен удар.

„Поради възможното започване на въздушни удари в Сирия с ракети „въздух-зимя“ и/или крилати ракети в рамките на следващите 72 часа и възможността за разстройване на радионавигационното оборудване трябва да се помисли, когато се планират полети в Източното Средиземоморие (зоната на полетна информация в Никозия)“, се казва в съобщението на Евроконтрол.

Авиационните регулатори в САЩ, Великобритания, Франция и Германия вече предупредиха авиокомпаниите да не навлизат в сирийското въздушно пространство, което накара повечето превозвачи да избягват района.

След 1,15 часа по Гринуич тази сутрин (4,15 ч. българско време) единствените пътнически полети над Сирия бяха извършени от Сирийските авиолинии и Ливанските близкоизточни авиолинии, показват данни за сайта за проследяване на полети FlightRadar24.

В съобщението на Евроконтрол се говори за по-обширен район извън въздушното пространство, контролирано от Дамаск.

Зоната в Никозия за полетна информация, спомената от агенцията, покрива Кипър и пространството над морските води около острова, става ясно от картата в сайта на организацията за въздухоплаването. Там обаче не е обозначена специфична територия под названието „Източно Средиземноморие“.

Авиолиниите по света особено се тревожат за сигурността на пътническите полети след свалянето на малайзийски самолет в Украйна с ракета „земя-въздух“ през юли 2014 г. Тогава загинаха всички 298 души на борда.

През миналата година Северна Корея извърши ракетни изпитания без предупреждение, като накара някои авиокомпании да променят маршрутите на полетите, за да не летят над определени райони над Японско море.

В предупреждението на Евроконтрол се цитира документ на Европейската агенция за безопасност на авиацията. Засега обаче никой не е видял копието му.