Великобритания замисля да предложи на отровения бивш руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия нова самоличност и нов живот в Съединените щати в опит да ги защити от нови опити за убийство, съобщава "Сънди таймс", цитиран от Ройтрес.

Служители от разузнаването МИ6 са водили разговори с колегите си в ЦРУ по въпроса.

"Ще им бъдат предложени нови самоличности", заявява анонимен източник, цитирано от "Сънди таймс". 

Според източниците на вестника Великобритания ще иска да гарантира сигурността им, като ги настани в една от страните от т.нар. програма "Пет очи" - партньрството за споделяне на разузнавателна информация между Обединеното кралство, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. 

"Очевидният избор е Америка, защото там е по-малко вероятно да бъдат убити е по-лесно да бъдат защитени под нова самоличност", заявява източник от разузнаването, запознат с преговорите.

По думите му има предпочитания да бъдат настанени в страна от "петте очи", защото техният случай е свързан с огромни усложнения във връзка със сигурността им. 

Стана известно междувременно, че Сергей и Юлия толкова бързо се подобряват, че в скоро време ще започнат да дават показания пред разследващите органи. Вестникът пише още, че Юлия е отхвърлила възможността за среща с руски пресдставители, поискана от служители на руския консулски отдел в посолството  във Великобритания.

А снощи братовчедката на Юлия Скрипал - Виктория - се е обърнала публично към министър-председателката на Великобритания Тереза Мей с молба да преразгледа въпроса да й бъде издадена британска виза, каквато й беше отказана, съобщи ТАСС. Тя е прочела обръщението си по телевизия "Скай нюз". 

"Главното, което ми се иска сега, е да ги видя лично, за да мога истински да разкажа на нашата баба какво е здравословното състояние на нейния син и нейната внучка, но ми беше отказана виза. Цял свят сега говори за безпрецедентния политически скандал, но в епицентъра на този скандал стоят истински хора. Това е нашето семейство, с което в действителност трябва сега да сме заедно", каза Виктория, обръщайки се към ръководителката на британското правителство. 

Тя прочете обръщението на руски език, като телевизията го излъчи с превод на английски, съобщава БТА.