Софийският градски съд (СГС) постанови руския дисидент с френски паспорт Николай Кобляков да бъде пуснат срещу подписка. Сред мотивите бе, че съдът не намери, че престъплението, за което той е обвинен в Русия, е престъпление и в България. А екстрадиция се допуска само когато деянието и в двете страни се квалифицира като престъпление. 

В изпълнение на партньорска съдебна поръчка днес Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в СГС искане да бъде взета мярка за временно задържане до 40 дни на Николай Владимирович Кобляков. То е по реда на чл. 13, ал. 6 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), тъй като Кобляков се е отклонил от правосъдието и се е укрил от властите в Руската федерация, съобщиха още от родното обвинение.

Дисидентът е обявен за международно издирване на 17 януари 2013 г. от руските власти чрез Интерпол за извършване на измами в страната в периода декември 2004 – септември 2005 г.

С постановление на Върховната касационна прокуратура (ВКП) той първо бе задържан под стража за 72 часа на основание на Европейската конвенция за екстрадиция (ЕКЕ) от 1957 г. Преценено е, че искането за временно задържане, изпратено от руските съдебни власти, отговаря на чл. 16 ал. 2 от ЕКЕ.

Прокуратурата е изпълнила международните спогодби, съобразно информацията за издирваното от Интерпол лице, съобщиха още от СГП.

На делата за мярка за неотклонение не се гледат по същество доказателствата, с които Русия разполага срещу издирвания. Те трябва да ни бъдат изпратени и ще бъдат преценявани после на същинското дело за екстрадиция.