За всички, които все още тъгуват по "Конкорд", американската космическа агенция НАСА има добри новини, съобщава Си Ен Ен.

Агенцията обяви, че продължава плановете си да бъде направен свръхзвуков самолет, който да преминава звуковата бариера, но тихо. Както е известно при прескачането на звуковия праг се чува оглушител звук. 

НАСА сключи договор с компанията "Локхийд Мартин" за изграждане на свръхзвуков самолет, който ще струва 247,5 милиона долара. Засега се очаква компанията да усъвършенства, изработи и тества експерименталния самолет - известен като Х-самолет или "Low-Boom Flight" - и до края на 2021 г. да го предостави на изследователския център за полети Armstrong на НАСА.

НАСА се надява, че експерименталният самолет Х, който преминава звуковата бариера, ще може да бъде разработен и за пътнически полети. 

Един от факторите свръхзвуковият "Конкорд" да бъде пенсиониран през 2003 година бе и шумът. Сега аероноваторите, които искат да създадат наследник на англо-френския самолет, ще го направят безшумен при преминаване на бариерата.

"Много е вълнуващо да участваш в проектирането и летенето на самолети от такъв мащаб", коментира Джейвън Шин, администратор на НАСА за аеронавтика.

Нашата дългогодишна традиция за решаване на техническите бариери на свръхзвуков полет ни е от полза, допълни Шин.

"Благодарение на работа досега ще можем да използваме и да генерираме научно събрани данни, които са от решаващо значение за промяна на настоящите правила и за трансформиране на авиацията", заяви ученият.

Разбира се, НАСА не е единствената в стремежа си да съживи свръхзвуковите пътнически полети.

Японските авиолинии наскоро инвестираха 10 млн. долара в Boom Technologies, като се надяват да пуснат свръхзвукови самолети през следващото десетилетие.

А Spike Aerospace смята да тества своя S-512 Supersonic Jet още до края на тази година.