С всеки ден се чувствам все по-добре. Това заяви Юлия Скрипал, дъщерята на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, която заедно с него бе отровена с нервнопаралитично вещество в Солсбъри на 4 март, в изявление, разпространено от британските власти.

"Събудих се преди повече от една седмица и съм щастлива, че могат да кажа, че се чувствам все по-добре с всеки изминал ден", казва 33-годишната Юлия.

"Сигурна съм, че вие разбирате, че целият този епизод е нещо дезориентиращо и се надявам, че ще уважавате моя личен живот и този на семейството ми по време на периода на моето възстановяване", продължава изявлението, разпространено от полицията в Лондон.

Това е първото изявление на Юлия скрипал след нападението срещу нея и баща й на 4 март.

По-рано руската държавна телевизия "Россия 1" излъчи предполагаем телефонен разговор между нея и братовчедка й Виктория.

"Всичко е наред. Той (баща й Сергей - б.р.) си почива сега, спи. Зравето ни е добро, няма непоправими щети. Ще бъда изписана скоро", казва Юлия в записа, чиято автентичност не е потвърдена.

Записът е излъчен в предаването "60 минути" по държавната "Россия 1" с водещи Евгений Попов и Олга Скабеева. Той е бил предоставен от самата Виктория Скрипал.

В същото предаване племенницата на Сергей Скрипал заяви, че възнамерява да замине за Великобритания и да върне Юлия в Русия.

Тя каза снощи в ефира на руската телевизия, че е кандидатствала за британска виза, но добави, че не е сигурна дали властите в Обединеното кралство ще й позволят да види братовчедката си и чичо си.

"В момента имам само една цел: да замина за там и да отведа Юлия, поне Юлия", каза Виктория Скрипал. Тя допълни, че Юлия Скрипал винаги е била много далеч от политиката. "Доста по-сложно е със Сергей."

Виктория заяви, че поддържа редовен контакт с руския посланик в Лондон Александър Яковенко, както и че той й е помогнал да получи руски задграничен паспорт.

Тя допълва, че британските власти не са й дали никакви гаранции, че ако отиде в болницата, ще може да види Юлия, както и че ще зависи от Юлия дали двете ще се срещнат.

Племенницата каза това в предаването на телевизионния канал "Россия 1" "60 минути", в което експерти и депутати окачествиха атаката с нервнопаралитичното вещество като част от сложен британски заговор за очерняне на Русия.

Юлия и Сергей Скрипал са в болница след опита за убийството им в Солсбъри миналия месец с невропаралитичния агент "Новичок".

Великобритания обвинява Москва за атаката на базата на лабораторна експертиза, която потвърждава, че веществото е "Новичок", който се произвежда само в Русия. Кремъл отрича обвиненията. Очакват се заключенията на Организацията за забрана на химическите оръжия, която трябва да изкаже становище за произхода на газа.

Десетки държави изгониха руски дипломати, за които има данни че са агенти на разузнаването, в знак на солидарност с Обединеното кралство.

Какво се казва в записа?

Виктория (В): Ало?

Предполагаемата Юлия (Ю): Ало, чуваш ли ме?

В: Да, чувам Ви.

Ю: Юлия Скрипал е.

В: О, Юлка, това си ти! Познах те по гласа, но не разбирам. Дали са ти телефон, така ли?

Ю: Да, да.

В: Слава Богу! Юлаш, всичко наред ли е с теб?

Ю: Всичко е окей, всичко е наред.

В: Виж, ако взема виза утре, ще дойда при теб в понеделник.

Ю: Вика, никой няма да ти даде виза.

В: И аз така си мисля.

Ю: Най-вероятно...

В: Ако все пак ми дадат, трябва да ми кажеш дали мога да те посетя или не, трябва да знам какво мога да направя.

Ю: Така мисля, ситуацията е такава сега, но може да се промени.

В: Знам, знам.

Ю: По-късно, всичко е наред, ще се видим по-късно.

В: Това твоят телефон ли е?

Ю: Това е временен телефон. Всичко е наред, но ще видим какво ще стане, ще решим по-късно. Знаеш каква е ситуацията тук. Всичко е наред, всичко е поправимо, всички се възстановяваме и сме живи.

В: Ясно. Всичко наред ли е с баща ти?

Ю: Всичко е наред. Той си почива сега, спи. Здравето ни е добро, няма непоправими щети. Ще ме изпишат скоро. Всичко е наред.

В: Целувки, зайче.

Ю: Чао.