20-годишен бивш футболист от "А" група е арестуван заради опит за манипулиране на мачове на юношеския национален отбор до 19 г. по време на завършилото европейско първенство в Унгария, съобщиха официалните сайтове на БФС и МВР. 

Акцията е по сигнал на футболната централа и след съвместни действия с полицията. Въпросното лице, чието име не се споменава, направило опит да вербува юношески национали за симулативна игра по време турнира. 

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 307в от Наказателния кодекс, под наблюдението на Районна прокуратура - Ботевград.

Вече са разпитани футболисти от националния отбор, които играят в "А" група. Със случая са се заели в Ботевград, тъй като сигналът е подаден по време на лагера на отбора в Правец, дни преди заминаването за Унгария. Разпитите ще продължат. 

Ето какво гласи съобщението на БФС:

"На 31.07.2014 г. от служители на ГД “Криминална полиция” бе задържан 20-годишен бивш футболист от отбори в “А” ФГ. Две седмици по-рано сигнал за опит за манипулиране на резултати от мачове на юношеския национален отбор до 19 г. бе подаден от Българския футболен съюз в лицето на неговия експерт по почтеността Марио Костурков до Главна дирекция “Криминална полиция”.

В резултат на проведените оперативни следствени действия са разпитани множество лица, сред които и актуални национали от юношеския национален отбор до 19 г., участвал на финалите на европейското първенство за юноши в Унгария. Тези футболисти са в същото време играчи на елитни клубове от “А” група, което наложи информираност и съдействие от техните клубове.

Българският футболен съюз би искал да изкаже своята благодарност на въпросните клубове за запазената конфиденциалност и оказаното пълно съдействие в хода на разследването. Със съжаление трябва да отбележим, че светкавичните действия, които трябваше да се предприемат в резултат на постъпилия сигнал, вероятно са повлияли до някаква степен в чисто психологически план на състоянието на националния отбор по време на Евро 2014.

Българският футболен съюз обаче е твърдо решен да направи всичко по силите си, за да изкорени напълно манипулирането на мачове у нас.

Действията по разследване и разширяване на кръга от лица, които имат отношение към извършваната престъпна дейност, продължават. По случая е образувано досъдебно производство по чл.307В от НК, което се наблюдава от Районна прокуратура - Ботевград."

В член 307в пише следното: "Който обещае, предложи или даде на другиго облага, която не му се следва, за да повлияе или загдето е повлиял на развитието или резултата от спортно състезание",... и т.н.

Според НК извършителя го заплашват от 2 до 8 г. затвор (ако става въпрос за участници в състезание, ненавършили 18 г. или ако са двама или повече. Санкцията може и да е от 3 до 10 г., ако се "отнася за състезание, включено в хазартна игра"... Според чл. 307 д освен паричната глоба, можа да бъде конфискувано до половината от имуществото му.

В Дьор няколко дни с отбора бе експертът по почтеността в централата Марио Костурков. Той пристигна с президента на БФС Борислав Михайлов и остана за първите две срещи. Позицията му е на щат към УЕФА и предполага разследнване на "черно тото".

На сайта си пък МВР обяви следното:

"Сигналът за престъпни действия, свързани с манипулиране на резултати от футболни срещи с участието на футболисти от националния младежки отбор по футбол U19 /под 19 години/, е подаден в ГД „Криминална полиция” от Българския футболен съюз в средата на месец юли.

В хода на действията по разследването на група от хора, занимаващи се с престъпната дейност, криминалисти от главната дирекция задържали вчера в София 20-годишен бивш футболист от отбори в „А” футболна група. В рамките на работата по случая са проведени множество разпити, включително и на настоящи футболисти от националния младежки отбор, които са и играчи на елитни отбори от „А” футболна група. 

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 307В от НК, под наблюдението на Районна прокуратура – Ботевград.
Работата по случая и по разширяване на кръга от хора, имащи отношение към извършваната престъпна дейност, продължава."