Все още съм най-подходящият за ръководител на Facebook, заяви създателят на компанията Марк Зукърбърг. Заради скандалите през последните седмици се чуха призиви за оставката му.

"Когато създаваш нещо, което е първото по рода си в света като Facebook, много неща ще се объркват", заяви той, цитиран от Би Би Си. "Смятам, че хората трябва да ни държат отговорни най-вече за това дали се учим от грешките си."

Марк Зукърбърг е създател на социалната мрежа, изпълнителен директор на компанията и председател на борда на директорите. Попитан дали се обсъжда отстраняването му, той беше категоричен:

"Не. Или поне на мен не ми е известно."

За оставката му се заговори през последните седмици на фона на скандала с предоставянето на личните данни на милиони потребители на компанията Cambridge Analytica, разработила стратегията, която вкара Доналд Тръмп в Белия дом и изкара Великобритания от ЕС.

Вчера стана ясно, че данните не на 50, а 87 милиона потребители на социалната мрежа са били достъпни за неправомерно ползване за аналитичната компания. Над 70 млн. от тези 87 милиона са потребители от САЩ. 

За скандалите около Facebook допринасят пропагандата и дезинформацията, които се разпространяват чрез социалните мрежи. Според някои анализатори, компанията се е развила дотолкова, че вече е извън контрола на Зукърбърг и подчинените му.

Директорът на частен пенсионен фонд в Ню Йорк, който притежава акции на стойност един милиард долара от социалната мрежа, също поиска оставката на Зукърбърг.

"Социалната мрежа има два милиарда потребители", казва Скот Стрингър. "Ръководството попадна в нейзследвана теритопия и не успява да направи така, че хората да се чувстват сигурни за данните си."

Според него оставката на Зукърбърг би отворила "изчистваща репутацията нова глава" в историята на Facebook.

"Той не просто ръководи институция, която присъства в живота на почти всеки на планетата", пише журналистът Феликс Салмън. "Той държи контролния пакет от акциите и контролира борда на директорите и затова не е отговорен на практика пред никого."

"Той не може да бъде уволнен, а може само да подаде оставка. Точно това трябва да направи."

Ако разследванията, които започват в САЩ и ЕС докажат, че компанията не се справя със задължението да пази данните на потребителите, със сигурност ще бъдат наложени огромни глоби. А това от своя страна значи натиск за промени в ръководството, пише Дейв Лий в Би Би Си.