Депутатите от двете български парламентарни групи за приятелство - с КНДР и с Република Корея, са изиграли важна роля за затоплянето на отношенията на полуострова, похвалиха се днес самите те. Родните народни представители внесли "официално писмо" в посолството на Северна Корея у нас, с което предложили на лидера Ким Чен Ун да включи севернокорейски спортисти в общ отбор с Южна Корея на игрите в Пьончан. Е, можело и да е било идея на ръководителите на двете държави, допусна все пак Спас Панчев (БСП), който е председател на групата за приятелство с КНДР.

"Опитваме, дори и да е с малко, да допринесем за затопляне на отношенията на Корейския полуостров", посочи Панчев и допълни, че нашите групи за приятелство се чувстват "обнадеждени" от общото явяване на олимпийските игри.

Отборите на Северна и Южна Корея действително дефилираха заедно на откриването на Зимните олимпийски игри през февруари под неутрален флаг, изобразяващ Корейския полуостров. До това решение се стигна при преговорите между делегации на двете страни в граничното градче Панминчжон. Общо преминаване на олимпийски стадион не се случва за първи път - вече сме виждали това на церемониите на летните олимпиади Сидни 2000 и Атина 2004 и на зимната през 2006 г. Най-големият пробив бе в това, че Кореите имаха един отбор в женския хокей на лед. Това не се е случвало на олимпийски игри, откакто страните са разделени - последният случай бе в Берлин през 1936 г.

Формален повод да се похвалят депутатите от двете парламентарни групи за приятелство стана изчитането на съвместно изявление "във връзка с актуалното състояние на междукорейските отношения".

Двете групи са "особено радостни, че Зимните олимпийски игри станаха повод за подобряване на отношенията между двете Кореи".

"Ние, членовете на двете групи за приятелство, пожелаваме успешно провеждане на междукорейската среща на върха през април и срещата на високо равнище Ссеверна Корея - САЩ през май. Очакваме чрез тези разговори да бъде постигнато трайно премахване на ядреното оръжие и установяване на мир на Корейския полуостров", изчете декларацията Михаил Христов (БСП), председател на групата за приятелство с Южна Корея.

"Поздравителният адрес" трябваше да бъде връчен днес на посланиците на двете корейски държави, поканени в парламента.