Боян Петров тръгва на нова експедиция на 10 април, разкри самият той на пресконференция. Поредните върхове са част от проекта му "Българин на 14х8000". Това е броят на всичките 8-хилядници и алпинистът трябва да покори само още четири, за да стане първият българин, записал постижението. И 30-и в света.

Първи в плановете на Петров е най-ниският сред осемхилядниците - Шиша Пангма (8027). Той е и единственият от кота 8000, който е изцяло в Тибет. За последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 г., когато го изкачват Дойчин Василев и Карина Сълова.

В рамките на същата експедиции Боян Петров планира да изкачи и най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м), откъм Тибет.

След това преборилият два пъти рака и тежка катастрофа алпинист възнамерява да атува два 7-хилядника (Кан Тенгри в Киргизия и Победа в Тяншан) с цел да не губи аклиматизация. Това ще стане през лятото, а есента Боян се завръща в Тибет, за да катери Чо Ойо (8201 м).

Така ще му остане само един 8-хилядник, Лхотце (8516 м), който е на мушката на Боян Петров за 2019 г.

Днес Петров е минал функционални изследвания, които са показали, че състоянието му е отлично и сравнимо с това през миналата година, когато той имаше доста успехи.