Росен Плевнелиев описа драматична картина с липсата на пари в държавата.

Той покани на консултации представители на партиите, представени в българския и европейския парламент – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака“, „България без цензура“ и Реформаторския блок. Волен Сидеров отново бойкотира срещата.

Моля ви помогнете, недейте да връзвате ръцете на служебното правителство“, призова държавният глава.

Президентът обеща служебният кабинет да покаже всички числа.

„Служебното правителство няма да бъде реваншистко, но то няма да крие истината“.

Росен Плевнелиев предупреди, че има реална опасност служебното правителство „не да плаща, а да реже“, ако политическите сили не постигнат съгласие за актуализация на бюджета.

Президентът цитира писмо от Камарата на строителите, според което фирмите чакат 749 милиона евро. Цитира писмо от Българския лекарски съюз, според което дори предложената актуализация на бюджета на здравната каса от 225 милиона лева е крайно недостатъчна. Цитира и писмо от 37 общини, които очакват общо 147 милиона лева забавени плащания.

Росен Плевнелиев призова за обективен преглед на числата – 995 милиона дефицит до края на юни, още 250 милиона дефицит само за юли, 1 милиард задължение към строителите, още 305 милиона задължение към общините.

"Да използваме последната възможност, за да вземем отговорно решение. Българските пациенти, българските общини, българските достойни строители не бива да бъдат обект на партийно боричкане", каза Плевнелиев.

Той предупреди, че още по-голяма дупка ще се отвори и след 15 октомври, когато БНБ ще обяви дали КТБ ще се оздрави или ще се ликвидира.

20 дни по-късно трябва да започнем да изплащаме влоговете до 100 хиляди евро“, припомни президентът, но според него и затова няма достатъчно пари.

Заради всичко това Росен Плевнелиев поиска партиите да приемат в понеделник актуализацията на бюджета.

Михаил Миков от БСП отхвърли искането, защото не можело служебното правителство да превишава правомощията си и тръгна за Бузлуджа.

„От една страна служебното правителство трябва само да проведе изборите. От друга страна да одобри Козлодуй 7. Какво точно искате? Защо го правите това?“, реагира остро Плевнелиев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ситуацията е дори по-тежка от представената от президента. Той обясни, че подкрепя актуализацията, но се отказал в последния момент, за да не му викат "Горчиво" за взаимодействието с ДПС.

Очаквайте подробности!