Нов регионален "гейт" - както българските политици наричат вече всеки скандал - открили депутатите на ГЕРБ в община Мездра. Това съобщи в парламента бившият народен представител от управляващата партия Антон Тодоров.

Неговият колега Александър Иванов представи три случая, които според ГЕРБ говорели за корупция на кмета на Мездра Генади Събков. Разкритията на ще бъдат пратени в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.

Първият случай е отпреди Събков да бъде избран за кмет на Мездра, но тогава е бил зам.-кмет.

"Ще ви кажа за една спортна зала, за която през 2014 година държавата превежда средства на община Мездра. 1, 400 000 лева са изплатени от общината в аванс на изпълнителя на обекта. Защо трета няма една положена тухла?", попита Иванов, а от ГЕРБ показаха и снимки.

Това на практика е било безлихвен заем към изпълнителя, уточни депутатът. И допълни: "Има разрешение за строителство на този обект, а нищо не се случва. В края на 2016 г. кметът издава удостоверение за отлично изпълнение на правилно изразходване на финансовия ресурс от страна на изпълнителя".

 

"Ние сезираме и изпращаме сигнал и до Комисията до КОНПИ. Сигналът се отнася до кмета от БСП на община Мездра. Неговият син е бил студент в Шотландия и получавал субсидии за десетки хиляди - през 2016 година близо 15 000 лева - за наети земи. Тези субсидии са му изплащани, когато синът му е бил студент в Шотландия", допълни Тодоров. "След изнесените факти за община Мездра за мен като представител на избирателите от 6-ти МИР, за нас буди притеснение оставането на кмета на поста му. Имаме основателни притеснения, че той работи във вреда на жителите на общината. Ние считаме, че е редно той да подаде оставка, а институциите да направят проверка. За нас е морално той да се оттегли от поста", заяви представител на избирателите от 6-ти МИР.

Другият случай е свързан с 2,6 млн. лева от възстановено на общината ДДС по изпълнен през 2014 година проект за реконструкция на ВиК мрежа.

"В сигнала до Цацаров питаме къде са тези  2 600 000 лева от възстановено на община Мездра ДДС по проект за пречиствателна станция. Безлихвен кредит от МФ, получен 2016 година, не е възстановен до момента, тези средства стоят в общината, за какво се разходват, не е ясно", каза депутатът.

"Какви санкции е понесла още Община Мездра от страна на КЗК за неправилно проведени конкурси и класирани изпълнители и на чия финансова сметка се пишат тези санкции?”, пита още Иванов.

Отделен сигнал ще бъден пратен и във връзка със сина на Събков - Николай. Този сигнал третира има и конфрикт на интереси и деклариран ли е такъв, защото в периода 2011-2015 синът е взел под наем от общината ниви и пасища, а за обработването им е получавал европейски субсидии. По същото време Николай бил студент в Шотландия.

От ГЕРБ очаквано искат оставката на кмета.

"Има ефективност от това, което правим – прочистването на местната власт от феодалите", обобщи Антон Тодоров.

И отбеляза някои от успехите - изгонването на зам.-кмета на БСП-Сопот Николай Новаков от партията и напускането на кмета Деян Дойнов, друг от "гейтовете" на ГЕРБ.