Германската прокуратура поиска официално от съда да разреши задържаният в Германия бивш регионален премиер на испанската област Каталуня Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Решението бе обявено днес от главния прокурор на провинция Шлезвиг-Холщайн.

Преди малко повече от седмица сепаратисткият лидер Пучдемон беше арестуван в Германия на връщане от Финландия за Белгия, където живее в изгнание. Срещу него има издадена европейска заповед за арест по искане на Испания.

Властите в Мадрид обвиняват Пучдемон в бунт и злоупотреба с публични средства заради провелия се през миналата година в Каталуня референдум за независимост.

Германската прокуратура заяви, че е отправила искането си до областния съд в Шлезвиг-Холщайн, след като е проучила детайлно мотивите в издадената от Испания европейска заповед за арест, предаде Асошиейтед прес. 

На съда в Шлезвиг вероятно ще му отнеме няколко дни, за да се произнесе относно екстрадицията на Пучдемон.

Преди това адвокатите му се обърнаха към германските власти с призив да се намесят в случая, привеждайки довода, че той е с "политически измерения".

Прокуратурата на Шлезвиг-Холщайн заяви, че отправеното от Испания искане за екстрадиция е допустимо, защото съдържащите се в него обвинения в бунт включват произвеждането на противоконституционен референдум, въпреки че е можело да се очаква, че ще се стигне до сблъсъци и насилие, предаде Ройтерс.

"В германското законодателство има аналог (аналогичен текст) за това", се казва в изявлението на прокуратурата.