Бившият двоен руски агент Сергей Скрипал (66 г.) и дъщеря му Юлия (33 г.) най-вероятно са били отровени с елда, с която се приготвя любима руска каша, твърди британският в. "Сън".

Преди да отлети от Москва за Лондон, Юлия била помолена от баща си да му донесе "гречка". Това е елда, с която се приготвя руска каша. Елдата е едногодишно растение и една от най-полезните храни. Съдържа желязо и е добър заместител на месото.

Бащата Скрипал помолил дъщеря си освен елда да му донесе от Москва дафинови листа и други подправки, с които се приготвя руската каша от елда. Юлия обаче забравила. Пристигнала в Лондон, тя помолила жена, която планирала да посети Лондон с мъжа си, да купи продуктите и да ги донесе. Така и станало.

Въпросната жена, чието име не се съобщава, работела за известна руска фармацефтична компания. Тя вече е била разпитана от британската полиция по подозрение, че отровата "Новичок" е била поставена в донесените от Москва елда и подправките, твърди "Сън".

Както е известно, Сергей Скпирал и дъщеря му Юлия бяха намерени на 4 март т. т. на пейка в Солсбъри в безпомощно състояние.

Междувременно Юлия е в съзнание, храни се и говори, но баща й продължава да е в критично състояние.

Разследващите оповестиха, че става дума за поразяване с нервнопаралитичната отрова новичок, разработена по времето на Съветския съюз. Следи от нея бяха открити в заведението, където преди да изпаднат в тежко състояние Скрипал и Юлия са се хранили. Такива следи бяха открити и на гроба на Людмила Скрипал в Солсбъри, където малко по-рано съпругът и дъщерята са поднесли букет.

Впоследствие най-голяма концентрация на "Новичок" обаче беше открита по входната врата на къщата на Скрипал в Солсбъри.

Заради опита за отровителство на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал Великобритания изгони 23-ма руски дипломати. Подобна мярка предприеха САЩ, редица държави членки на ЕС (засега България не), Норвегия, Австралия и Украйна. Русия отговори с ответна мярка.

Още на 16 март зради химическата атака британският външен министър Борис Джонсън обвини не само руските власти, а и лично президента Владимир Путин.

Кремъл реагира незабавно. Самият Путин обяви, че е научил от медиите за инцидента със Скрипал. Руският държавен глава подчерта, че Русия не разполага с химически оръжия, тъй като ги е унищожила под контрола на международни организаци.

Дали някога ще се разбере кой и как посегна на живота на Сергей Скрипал, а така косвено на този на дъщеря му Юлия, засега е въпрос без отговор.