Следвайки принципа: "Око за око, зъб за зъб!", Пекин отвръща на Вашингтон, налагайки мита за $3 милиарда върху 128 американски стоки.

Китай предвижда мита от 15 на сто за пресни и сушени плодове, ядки, женшен, вино и стоманени тръби, а също мита от 25 процента върху продукти от свинско месо и рециклиран алуминий, след като на 26 март т.г. САЩ отказа да отговори на китайското искане за постигане на търговско споразумение между двете държави.

Новите налози са одобрени от комисията за митническите такси към Държавния съвет (правителството на Китай - бел.р.) и са китайският отговор на митата за $50 млрд., наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп върху китайска стомана и алмуний по-рано през март.

"Въпреки че Китай и САЩ не са обявили публично, че са започнали търговска война, искрите между двете сили вече прехвърчат", коментира китайското издание "Глобал Таймс". 

Ответните мерки нарушават поетия от Китай ангажимент да намали митата върху 120 американски стъпки. Според китайското министерство на търговията Пекин e в правото си да предприеме по-строги мерки срещу Вашингтон, тъй като САЩ редовно се противопоставя на принципите на недискриминация, които са задължени да спазват всички държави-членки на Световната търговска организация (СТО). 

Министерството на финансите на Китай обяви, че новият митнически режим ще "балансира загубите", причинени от американските вносни мита, "нанесли сериозни щети на нашите интереси".

Американските фермери са внесли продукция за близо $20 милиарда в Китай през 2017 г., припомня Асошиейтед прес, като само продуктите от свинско месо са за $1.1 милиарда, с което Китай става третият по значимост пазар за американско свинско.

Вашингтон обвинява отдавна Пекин, че се възползва от системата на съвместни предприятия с чуждестранни фирми, които идват да развиват дейност в Китай, за да "краде" американски технологии. САЩ се оплакват и от колосален търговски дефицит с Пекин ($375.2 милиарда за м.г. по данни на китайските митници).