Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пловдивският Апелативен съд потвърди присъдата от една година лишаване от свобода, определена от Пазарджишкия Окръжен съд на Ахмед Муса Ахмед по делото за участие в група проповядваща антидемократична идеология, разпространяване на антидемократична идеология и за проповядване на омраза на религиозна основа. Това съобщи БНР.

Делото за т. нар "радикален ислям" вече стигаше до ВКС и се връщаше. За пръв път през 2015 г. първата инстанция наложи на Ахмед Муса Ахмед ефективна присъда - лишаване от свобода в размер на година, по много рядко използвания член 108 от НК: против фашизъм и други подобни (залегнал в наказателния ни кодекс дълбоко преди демократичните промени, б.р.).

На 1 юли 2015 г. Апелативният съд на Пловдив измени присъдата му, като я увеличи на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода за "проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология"2 години лишаване от свобода за проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация. Така общото най-тежко наказание стана 2 години лишаване от свобода.

Оттогава делото срещу групата - наблюдавано в зала и от духовни лица от Мюфтийството в зародиша му - напредва и се връща между инстанциите.

С настоящата присъда друг обвиняем по делото Юсуф Горелски е изцяло оправдан, а на останалите 11 обвиняеми са намалени наложените административни наказания, т.е. - глоби по 1500 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок. Муса обаче, който почти постоянно пребивава по арестите, нищо чудно накрая да се окаже, че я е "надлежал" и да осъди прокуратурата.

Прокурорът от Апелативна прокуратура Пловдив Виктор Янков заяви пред журналисти, че ще протестират така наложената присъда, защото настояват на 2 г. затвор.

Държавното обвинение настояваше и за налагането на постоянна мярка "задържане под стража" на Муса, но Апелативният съд не уважи това искане и така подсъдимият остава на свобода под парична гаранция.

Ахмед Муса има обвинение и по друго дело – за призоваване към религиозна война.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.