Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Следващият ръководител на най-голямата частна петролна компания в Русия - "Лукойл", вероятно ще бъде член на компанията, един от нейните топмениджъри, казва в интервю пред руското издание "Прайм" президентът и съсобственик на "Лукойл" Вагит Алекперов. "Лукойл" е собственик на най-голямата рафинерия на Балканите - бургаската "Нефтохим", 58% от която бяха приватизирани по времето на кабинета "Костов" за $81 милиона. Към днешна дата "Лукойл" притежава и верига бензиностанции в България и има господстващо положение на пазара на горива. Шеф на "Лукойл България" е Валентин Златев.

Алекперов обяснява, че в "Лукойл" има традиция да се назначават специалисти от компанията, които преди това са преминали стъпка по стъпка по йерархията. "Само няколко са поканени отвън", отбелязва той.

Според Алекперов "Лукойл" планира "подмладяване на отбора" в близко бъдеще. "Има достатъчно, сред които да избираме", казва бизнесменът. Наследникът за най-високия пост в "Лукойл" ще се подготви "в ​​следващите години". "В този живот няма нищо вечно", заявява Алекперов.

В същото време бизнесменът посочва, че "би искал още да поработи с президента (Владимир) Путин". "Лукойл" и аз лично имахме постоянен диалог с ръководството на страната и правителството, което ни позволи да се развиваме стабилно в продължение на 25 години. Много е важно за мен да поддържам тази приемственост, след като се оттегля от оперативното ръководство", каза той.

Миналата седмица Алекперов заяви, че е уредил прехвърлянето на акциите си на наследниците си чрез доверителен фонд и те нямат право да раздробяват пакета. "Това вече е направено на хартия, включително е заявена и волята ми пакетът да не може да бъде разделян или фрагментиран", казва бизнесменът, чието семейство сега притежава 24.8% от акциите на компанията. "И през ум не ми минава, че наследниците ми ще могат да разпилеят този дял, което ще доведе до непредвидими действия", добави той.

67-годишният Алекперов заема 6-о място в класацията на най-богатите бизнесмени в Русия според Forbes. Неговото състояние се оценява на 14.5 милиарда долара.

"Кой ще бъде наследникът, ще научите. Все още обмислям кой може да ме замести. Но няма да е от моите близки роднини", казва милиардерът в интервю за Bloomberg.

Милиардерът има 27-годишен син Юсуф Алекперов, който е завършил руския държавен университет за нефт и газ "Губкин" и притежава 0.13% дял в "Лукойл". Алекперов многократно е заявявал, че ръководството на компанията е твърде трудно и затова не смята, че единственият му син може да го наследи на поста.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"Лукойл" и аз лично имахме

"Лукойл" и аз лично имахме постоянен диалог с ръководството на страната и правителството, което ни позволи да се развиваме стабилно в продължение на 25 години.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

В случай, че някой не знае

В случай, че някой не знае какво е "олигархия", в горното изречение Алекперов го е казал - "правителството ни позволи". Забравил е да напише "а пък ние му се отблагодаряваме редовно с пачки под масата". В нормалните пазарни демокрации, правителството не е фактора който да ти позволява. Там "позволението" идва от законите и от качествата на продукта който предлагаш на пазара.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.