Няма причина България да предприема по-крути мерки спрямо Русия заради случая "Скрипал". Страната вече припозна вината на Москва с привикването на посланика ни там Бойко Коцев за консултации.

Такова мнение изрази в ефира на бТВ бившият вицепремиер, външен министър и евродепутат Ивайло Калфин.

"С привикването на посланика ни за консултации това е по-слаб ход, отколкото експулсирането на чужди дипломати, но не е слаб дипломатически ход. Има много по-меки дипломатически мерки. Това, което е важно за мен, е, че България, премиерът Бойко Борисов припозна вината на Русия. Каквато и мярка да се вземе, ние казваме "да, има основание, затова ще вземем двустранни мерки към Русия", посочи Калфин.

По думите му видимо в ЕС има различна практика. Повечето страни от ЕС експулсираха руски дипломати, 5 или 6 страни, като България, си отзоваха посланика за консултации, има още няколко страни, които заявиха, че няма да предприемат никакви мерки.

"Както виждаме, има много силен натиск, съдейки по действията на страните, които са около нас, който идва най-вероятно от Вашингтон."

На въпрос трябва ли и България да се включи в гоненето на дипломати, Калфин посочи:

"Борисов най-напред каза, че за да реагираме, трябва да имаме факти и доказателства, след това каза обратното. Вероятно е получил такива междувременно. В крайна сметка негова е отговорността за вземането на решението, той има повече информация от всички нас. Но ние вече реагирахме, аз не виждам какво още трябва да се случи, къде е причината да експулсираме дипломати, вече върнахме посланика на консултации. Отново казвам - това не е слаб дипломатически жест. Нещо ново трябва да се случи, за да направим следваща крачка, и не виждам смисъл в момента да правим следваща крачка."

Това е най-масовото гонене на дипломати досега. За страни като България това е лош процес, посочи още бившият ни дипломат номер едно.

"Не мисля, че се готвим за военни действия, но всички страни в момента започват да се замислят за отбраната си евентуално някъде в бъдеще. Отбраната е да се запазим от конфликт, надявам се да не се стигне дотам", коментира Калфин изненадващата разпоредба на премиера да се провери състоянието на бомбоубежищата у нас.

По казуса с президента Румен Радев и патриарх Кирил - какво са си говорили при посещението на Кирил у нас, от които разговори се оказа, че "Дондуков" 2 няма записи, Калфин определи позицията на Радев като "достойна". Припомняме, че видео от разговора все пак изтече - от Българската патриаршия.

"Позицията на президента е правилна според мен, това, което е странно, е, че и Руската, и Българската патриаршия са правили записи, а в президентството няма. Позицията на президента е достойна според мен", смята Калфин.