Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Луи Арагон все повече се отдалечава от позициите на френската компартия", написала Юлия Кръстева през 1970 г. в донесение до ДС. Това разкрива правозащитният журналист Юлиана Методиева, която от 2008 г. работи с архивите на Комисията по досиетата, водена, както сама казва, "от човешкото право да знаем миналото си". Публикуваме мнението й, изразено във фейсбук, с нейно разрешение.

Разкритието, че световноизвестната интелектуалка е била агент на ДС (Първо главно управление), потресе мнозина. 76-годишната Кръстева отрече пред френско издание, наричайки кампанията срещу нея клеветническа.

Ето какви са данните за Юлия Кръстева, които прочетох вчера пред досието й, част от тях изнесох в предавеното "В часа на Милен Цветков":

"Исках да замина за Дубна да стана астроном или физик, но трябваше да мина през много инстанции и проверки, през които можеха да минат само децата на партийните кадри, а аз не бях от тях", казва именитата ни сънародничка пред "Нувел обсерватьор" - 26 юли 1977 г. Интервюто й има пророческо заглавие "За какво се използват интелектуалците".

В досието й фигурира една знаменита петиция в подкрепа на жертвите на репресии в Чехословакия. Кръстева е сред подписалите Филип Солерс, Жан Пол Сартр, Цветан Тодоров, Микис Теодоракис, Теодор Пангалос. Това става през 1972 г. Кръстева е била вече агент Сабина...

В описа на документите в делото № 8230 има много справки, всеки може да ги прочете. Любопитни са данните за прояви на френската компартия. Кръстева е подчертала например, че един от тях "симпатизирал на либерализирането". По повод друг, който "се е срещал с др. Венелин Коцев", на Кръстева й направило впечатление, че "изразявал недоволство от неговата суровост при провеждане на политика на БКП". 

Друг преинтересен документ е писаната справка в годината на Пражките събития (Кръстева още не е била агент Сабина!). Озаглавена е "Информация за отношение към събитията в Чехословакия". На Юлия Кръстева й направило впечатление "рязко увеличилият се поток на буржоазни и културни дейци към Чехословакия".

Ето какво още пише офицерът Любомиров, нейният офицер:
Налице са "нездрави прочехословашки наастроения и прояви на политически и културни дейци във Франция" според данните на Юлия Кръстева през 1970 г. която е "агент надежден" според Държавна сигурност.

Прочетох и нещо също така вбесяващо:

"Луи Арагон - написала видната ни сънародничка - все повече се отдалечава от позициите на Френската компартия." Писала го е през 1970 г.

Не искам да съм на мястото на именитостите, завързали перспективни за кариерите си връзки с Държавна сигурност. Между другото, добре е да се знае, че ДС за тях не е това ДС, което е за нас. Да работиш с другарите от тайните служби на тихия фронт е било смятано за чест. А за бойците от този фронт е било детска игра да вербуват амбициозни млади дами с несъмнен научен потенциал и три езика.

Коментари

Каката да млъкне.

Я някой да каже как без бележка от ДС се следва на Запад, как без досие се прави специализация, как без събеседване и отчет се взема следващата изходна виза!!! Как без подробни отчети се взема виза за професура, лекции,.....След всяко прибиране в БГ каката е беседвала дълго и подробно с отговорния офицер по досието ѝ! Младите ще се вържат на приказките за невинноста ѝ, но родените преди 1960 г трябва да знаят как се взимаше международен паспорт, а всяка изходна виза как се взимаше?
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

И родените след това знаят

Не знаят само тези, които не искат да знаят. Цяла армия феминиски, които се пъчеха, че я познават сега са развяли бойни знамена в нейна защита. А снобите въртят и сучат - нали "лично момиче" не може да се говори срещу него. И това е най-неморалното. Хора са умирали тук, докато тя е давала сведения на офицерите и е писала за великите права на китайските жени. На мен ми е ясно, че тогава никой не очакваше комунизмът да падне. Ясно ми е, че не всички са герои. Достатъчно щеше да бъде да си признаят преди да ги "осветлят". А те не просто не го направиха, ами дори отричат. Досега никой не е завел дело срещу комисията.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Роден съм достатъчно рано (за

Роден съм достатъчно рано (за съжаление), но ще го карам по-семпло - вместо "агент надежден" е по-достоверно да бъде наричана "обикновен доносник".

Потресающа е само чудната избирателност,

с която едни доносници се топят в кал, а други се цитират като божията истина. Българаните се разделиха на две и всяка група си има своите "недосегами" доносници.
 's picture

geg

ами

има такива, които с радост са се каляли и, такива, които са попълнили бройката на някой амбициозен щатен и толкоз, както и безброй разновидности между двете категории... За ДС не знам, но ако почнат да разкриват агенти и сътрудници на Стопанска милиция, едва ли ще останем преобладаващо число хората от онова време без документ за сътрудничество с "органите". Като те хванат в Корекома да си купуваш дънки с долари от виетнамците и имаш алтернатива: затвор или декларация за сътрудничество, дали е труден избора?
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Другарката Юлия,

подобно на много други каки, които шумяха по цялата планета, са набелязани от твърде крехка възраст да служат на делото на Руската комунистическа империя. За тях са полагани специални грижи за интелектуално израстване, за да се считат за наложили се, благодарение на личните си качества. За тях се подготвяни и специални пиар хвалебствия. Негласно те формират звеното на комгладиаторките интелектуалки. Никой не знае точните им умствени възможности, включително и те самите, защото интелектуалните им ресурси най-малкото са повдигани на квадрат. Те се продавали не толкова заради идейни съображения, а главно заради кариера. Били са готвени да оглавят дори ООН. С ИЛИ БЕЗ ДОСИЕ, ТЕ СА МОРАЛНО НЕЧИСТОПЛЪТНИ!
 's picture

geg

Не е ясно чие е заглавието,

нито какво му е толкова "също така вбесяващо" на казаното за Луи Арагон. Но, че заглавието е нечистоплътно подвеждащо е очевадно. Терминът за агент: "надежден", не е употребен, по-точно - подчертан, нито веднаж в документите. Има подчертани: "проверява се" и "официална връзка"...
Красимир Кабакчиев's picture
Красимир Кабакчиев
Красимир Кабакчиев

Тук е пълно с неграмотници и малоумници, но все пак ...

Тия неграмотници и малоумници няма да поемат и грам от това, което ще им кажа, но все пак ще го кажа. Роден съм през 1954 г., завърших английска филология през 1978 г. и ходих многократно на Запад - Великобритания (няколко пъти), Швеция, Финландия, Норвегия - по професионална линия, преподавател по английски език и специалист по теоретично езикознание. Заявявам категорично, че, с изключение на един-единствен случай, който ще опиша по-долу, никой никога не ми е искал да изпълнявам задачи на ДС по време на пътуванията и престоите ми на Запад. Единственият случай, при който ми беше поискано (устно и с половин уста) нещо подобно, е следният. През 1987 г. ходих в Швеция да изнасям лекции по теоретично езикознание и да преподавам български език. Трябваше да взема паспорта си със съответните визи от МВР на булевард (тогава) "Г.Димитров". Посрещна ме майор, който ми връчи паспорта и ми каза следното: "Когато се върнете, донесете пак тук, при мен, паспорта - и тогава ще поискаме да кажете дали в Швеция сте имал срещи с българи." Отидох в Швеция. Там имаше българи, които веднага поискаха да се срещнат с мен, аз приех, разбира се. Някои от тях бяха политически невъзвращенци. Разказах им какво става в България. Изказах мнението си за ставащото - че комунистите губят позиции и се очакват промени както в СССР и България, така и в цяла Източна Европа. Винаги съм бил антикомунист - така съм възпитан от дете, не съм го крил през комунизма, и никой не ме е преследвал за това. Върнах се в София. Притеснен, отидох в МВР да върна паспорта. "Какво да кажа, когато ме попитат за българи? Какво? Какво?" Реших, ще кажа, че не съм виждал българи - и толкова. Влязох при майора. Той ме погледна, взе паспорта, прибра го, не ми каза и дума. Ако някой от многобройните тук български лъжци, неграмотници и мошеници, които дрънкат как всички ходили на Запад през комунизма са маскари и смята, че казаното от мен не е вярно, нека да отиде в комисията по досиетата и да намери подписан от мен документ, в който аз правя донесения до ДС за пътуване/пътувания на Запад през периода 1976-1990 г. 1976 г. е първото ми пътуване в чужбина, Великобритания. Да поиска от мен разрешение за проверка на досието ми, веднага ще му дам (веднага ще ме намери във Фейсбук). НЕ ВСИЧКИ СА МАСКАРИ, БЕ, БЪЛГАРСКИ ЛЪЖЦИ И МОШЕНИЦИ!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.