Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Посещението на руския патриарх Кирил в България и последвалите скандали са повлияли на отношението на българите към Русия. Представително проучване на „Алфа рисърч“ показа преобладаваща негативна оценка за действията на руския патриарх, намаляващо одобрение на Русия и нарастваща подкрепа за евроатлантическия път на България.

Анкетирани са 1055 граждани – пряко и по домовете им, а периодът на провеждането е 15-24 март 2018 г. В това време Владимир Путин бе преизбран без алтернатива за четвърти президентски мандат, а Великобритания вече обяви, че Русия най-вероятно стои зад отравянето на двойния шпионин Сергей Скрипал, след което изгони 23 руски дипломати.

67% оценяват думите на патриах Кирил, че българите не са проявили признателност към Русия, като неприемливи и унизителни. 25% ги приемат за приемливи и справедливи. 43% са на мнение, че Русия настоява не просто за признателност, каквато мнозинството от хората наистина проявяват, но и страната ни да следва нейния път на развитие. Което, също според мнозинството от българите, не съответства на техния избор.

Изследването показва и друго - за първи път след кризата в Украйна и анексирането на Крим през 2014 г. е налице сериозен спад в традиционно позитивното отношение към Русия. Преди няколко месеца то е било 66%, а днес е 56%.

За същите няколко месеца има повишение на обичайно високата подкрепа за ЕС - от 50 до 58%. Повишава се и одобрението към НАТО - от 38 до 44%.

Това съвпада и със започналото българско председателство на Съвета на ЕС, което 37% от българите определят като успешно до този момент, срещу едва 13% - като неуспешно.

50% одобряват приоритета на страната ни за европейска интеграция на страните от Западните Балкани. В този контекст премиерът Борисов повишава рейтинга си с 3% спрямо декември. Министрите, пряко ангажирани с европейската политика, са сред най-одобряваните в кабинета – Томислав Дончев, който повишава рейтинга си с нови 5 на сто, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева.

Коментари

В крайна сметка се получи като услуга ...

... мечешка, но с позитивно слабително действие. Дано най-накрая България да изходи туморите, които я тровят.
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

И фашистът Путин да дойде

Пак да дойде офицер Гундяев. И фашистът Путин да дойде. Колкото повече общуваме с мужиците, толкова повече става ясно що за измет са.
 's picture

Бобо

Ватландия

Народа е казал , прекаления светец и богу не е драг , нещо такова се получи и Русия , Ватниците и техния Фюрер наляха милиарди в пропаганда и промиване на мозъците в последните десет години и накрая какво стана , отхвърли ги целия свят , видяха ги що за стока са , долна , злобна , завистлива и самовлюбена азиатска орда , дет се вика язък за парите , ватника пак ще гладува ...

Галъп от както се изокаха "

Галъп от както се изокаха "„Галъп”: 79% е одобрението за Румен Радев", се скриха в миша дупка и не смеят да се обадят. Щото и те катастрофираха грандиозно, като вожда си в дипломацията. На сцената се опитват да се показват от ТРЕНД, мислейки, че не заем кои са основателите му. А те са по един възпитаник на Галъп, на ИМП /Борислав Цеков/ и на Мария Пиргова. Лечно смятам, че Галъп трябва да изхвърчи от гилдията, както изгониха Мира Радева. Алфа Рисърч пък са доста милозливи към мнението на Тренд Афис и подобни. Много е вероятно да се страхуват от съдбата на Мира Радева. Не само социологията е в криза. В криза е и другото сериозно оръжие на путинките - цялата медийна сергия от олигарси - приватизатори гони усърдно рейтинга на Гундяев-Михайлов и подобни.

Критичното мислене и трезвото

преценяване на фактите е трудно срещу добре финансираната западна пропаганда. Въпреки това обаче, ГРАФИКИ-те ясно показват, че въпреки огромните усилия и въпреки насочващите въпроси, промяна в отношението към Русия няма, негативизмът към НАТО не се променя, единствено оценката на ЕС е висока, което е естествено - все пак парите, с които България се изхранва идват оттам.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.