Работата на Специализираната прокуратура е нараснала след законовите промени, които пратиха на ул. "Черковна" делата за "висока" корупция и срещу магистрати, а добавиха и нови субекти на разследванията - шефове на държавни агенции, пердседатели на общински съвети и пр.

"Проблемите си ги знаем, констатирали сме ги, но някой може би и в момента да се пречупва."

Все пак, ако в прокуратурата положението е ужасяващо като материална база, в съда е трагично.

А западните партньори все повече вярват само на СпП.

Това бяха жалоните в отчета на Иван Гешев за първата му "цяла" година като шеф на спецпрокурорите.

Работата на любимото на Цацаров звено има "много сериозен ръст" във всички показатели, заяви Гешев пред журналисти. Има ръст на образуваните преписки, ръст и на решените. Постигнати са осъдителни присъди. Задържани под стража са били над 200 лица.

Гешев по традиция сам си задаваше някои възможни въпроси и след това отговаряше: че например мярката "задържане под стража" не бива да е част от наказанието по закон. Да, но за него е индикация - че съдът е приел, че има достатъчно обосновано предположение за твърдените от прокурорите деяния.

Или да опонира на ВКС, който заключил, че делата, с които Специализираният наказателен съд (СНС) отчита дейност - като брои разглеждане на мерки за неотклонение, не били "типична съдийска работа".

"В някаква степен е и нетипична прокурорска работа – значи трябва да спрем да искаме задържане под стража и СРС-та и да спрем да работим", обори Гешев върховните съдии.

Що се касае до "парливата тема" СРС, той потвърди, че близо 60% от исканията в страната са от Специализираната прокуратура. И си отговори на евентуален въпрос: Отказите били около 30% и дори над 30, което означава, че съдът упражнява сериозен контрол и никой не трябва да се притеснява.

"Тенденцията да се твърди, че масово се подслушва... Няма начин поне в България според действащото законодателство, или поне е въпрос на страшен късмет ти да докажеш една ОПГ без използване на СРС. Това обяснява ръста на тези искания (почти утрояване за две години - 1340 през последната година срещу 501 през 2015 г., б.р. ).

А новият отдел "Антикорупция" за 4 месеца от сформирането си е получил 3 пъти повече сигнали от всички други отдели заедно.

Сред основните проблеми той очерта, че ситуацията с материалната база е "ужасяваща", въпреки че получават подкрепа и ползват и част от корпуса на НСлС на бул. "Г. М. Димитров".

"Не знам дали е за хвалене, но ако нашето положение е ужасяващо, на съда е трагично", обяви прокурорът, известен със своите живописни аналогии (например че делото за КТБ е като кацане на Луната с дизелов двигател или като трасплантация на глава, сравнена с отстраняване на апендисит, б.р.).

"Ефектът е като в една фуния – колкото и да наливаш, когато гърлото е запушено, резултат от другата страна не се появява", продължи Гешев за нуждата от съвместна работа срещу престъпността.

Той каза, че скоро ще се усети проблемът, когато делата за корупция започнат да влизат в спецсъда, и напомни, че ако при обвинителите за 1,5 г. има почти двойно разширение на щата, при съдиите е нула (ВСС не удовлетвори исканите от председателя на СпНС Георги Ушев 15 щата, тъй като няма мотиви на базата на какво ги иска, б.р.).

Гешев продължи с размислите си за натоварването:

"Чисто житейски е нормално - как да кажа - да ти писне, да започнеш да се "разболяваш", да се стремиш да си махнеш работата от главата. Това са житейски процеси – просто виждаш, че работата те залива и има опасност да се удавиш."

И тогава някои се пречупвали, "а може би някой се пречупва и в момента", докато говорим.

Гешев предвиди, че ако възникне реплика: че няма да се справят, то причина за това няма да са специализираните структури.

"Чисто житейски няма смисъл да работиш 6 пъти повече или 100 пъти повече и да получаваш същите пари. Тука последната година-година и половина идват хора, които са мотивирани да си вършат работата – може да са малко, ама са качествени. Не всички, разбира се – пълно щастие няма", самодопълни се Гешев.

Така се стигнало до резултата, че в 1421 съдебни заседания през м.г. са влизали 20 прокурори - колкото е бил щатът. Практически трябвало да седят в заседание постоянно.

От тази гледна точка той защити и спорните "бонуси", които разбуниха обществото и магистратурата, въведени със законовите промени на ГЕРБ в ЗСВ от м.г. 

Такива имало и в Румъния за сходните специализирани стурктури: първо, получават заплати като върховни магистрати, после - процент отгоре и накрая имат бонуси за определни резултати.

Гешев каза, че макар повече от 50% от издействаните присъди да са след споразумения между прокуратурата и извършителите, той "е окей с това". "Това означава, че тези хора се признават за виновни."

Само че не така ще бъде с корупцията:

"Ако мислите, че ще има споразумения за корупция по високите етажи, много се лъжете. Там борбата ще е до последно! Запори, изземвания, репутационен проблем..."

За капак по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и от т. нар. международен одит на държавното обвинение единствената институция, която има положителна оценка, е специализираната прокуратура.

"Това е, че тези хора (чуждестранните партньори, б.р.) ни имат доверие вече и аз постоянно получавам обаждания и лични контакти да вършим дадена работа. Това е: че само ние я вършим бързо и качестевно. Макар че то ни затормозява, от една страна, да си вършим другата работа", пресметна прокурорът.

Дори европрокурорите дошли за 2 часа и стоели да си беседват цели 6.