“Разчитайте на честната дума на Карлес Пучдемон, че няма да се укрие и го освободете от затвора в Ноймюнстер”, призова германският евродепутат Бернд Луке след час и половина разговор вчера с бившия премиер на Каталуня.

Пучдемон бе задържан на 25 март в Германия на влизане от Дания по силата на европейска заповед за арест, издадена от Испания.

По време на разговора с Луке Пучдемон е разказал как се чувства зад решетките. Той смята, че му предстои дълъг престой в Германия.

Луке призова Пучдемон да изчака на свобода съдебното решение дали да бъде предаден на испанските власти:

”Предложих на господин Пучдемон и той веднага прие да даде честна дума да не напуска Германия, докато съд не се произнесе по искането на Испания за екстрадицията му.”

Същевременно Луке разкритикува испанското правителство. Според него в случая с Пучдемон то действало по политически причини. Било срамота каталунският експремиер да е заключен в килия като криминален престъпник. Това било класически пример за политическо преследване.

Малко отклонение. Бернд Луке е основател на германската евроскептична и крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Той отдавна напусна редиците й и в момента е евродепутат от фракцията на ЛКР - Либерално-консервативни реформатори.

Да се върнем към разговора му с Пучдемон. В ареста към него се отнасяли добре – както персоналът, така и затворниците. Той можел да пише писма и да провежда телефонни разговори, но било забранено да му се обаждат.

Пучдемон изразил пред Луке доверието си към германското правосъдие, както и убедеността си, че немските магистрати ще се произнесат справедливо, но това можело да се очаква след два месеца.

Пучдемон гледал на себе си като на представител на Каталуня и защитавал с чест и отговорност стремленията на своя народ.

"За Пучдемон е изключено да се укрие, решен е да изчака решението на съда. Няма и никакво намерение да поиска политическо убежище в Германия. Господин Пучдемон изтъкна, че няма да се поддаде на натиск и ще продължи да се бори за правата на Каталуня", категоричен е Бернд Луке.

Пучдемон е подал жалба в Белгия заради открито преди около две седмици проследяващо устройство на служебния му автомобил. Това пишат белгийки медии, цитирани от БТА. В началото на март охраната му открила устройството, в което имало SIM карта. Засега не е ясно дали тя е била регистрирана на нечие име.

Белгийски и испански медии смятат, че службите на Мадрид са следили постоянно движението на Пучдемон.

Полицейски агенти придружавали експремиера

Карлес Пучдемон

Същевременно стана ясно, че заедно с него в колата от Финландия за Белгия пътували двама агенти на Мосос д'Ескуадра – автономната полиция на Каталуня. Те бяха арестувани от испанските власти, разпитани и освободени под гаранция. Двамата агенти могат да бъдат съдени за прикриване на издирвано лице.

Регионалният парламент на Каталуня прие вчера символично предложение, потвърждаващо правото на Карлес Пучдемон да бъде преизбран на предишната си длъжност, въпреки че е в ареста и може да бъде съден. Областта трябва да избере министър-председател най-късно до 22 май. Централното правителство в Мадрид заплашва да блокира всеки кандидат, който е обвинен за сепаратистка дейност или бунт срещу държавата.