Решението за извикване за консултации на българския посланик в Москва Бойко Коцев е в правомощията на правителството и то трябва да мотивира своите действия, заяви днес президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава посочи, че това е стъпка, която не е била съгласувана с него. 

"Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. В такива сериозни случаи са необходими неоспорими доказателства, подчерта още Румен Радев, цитиран от пресцентъра на Президентството по повод отказа на правителството засега да отпраща руски дипломатмати по примера на близо 20 държави от ЕС и извън него .

Държавният глава посочи също така, че солидарността не може да бъде едностранна и припомни, че на заседанията на Европейския съвет преди година е поискал от всички лидери на ЕС да бъдат солидарни с България по повод намесата на Турция в изборния процес у нас. Заради скандала с турската намеса тогава, подобно на сега, за консултации в София бе извикана посланичката ни в Анката Надежда Нейнски. 

"Такава солидарност и до ден днешен я чакамe. За съжаление не я чухме и на пресконференцията  във Варна, където бяха посочени и гръцките, и турските проблеми, но не и българските. Не това е разбирането ми за европейска солидарност", подчерта президентът.

Попитан дали върху България не е упражнен прекомерен натиск, тъй като българската позиция се е сменяла не с дни, а с часове, и дали подобни действия ще повлияят на очакваното посещение на руския президент Владимир Путин у нас, държавният глава заяви, че тези въпроси трябва да бъдат отправени към българското правителство.

Помолен да коментира българската позиция по случая "Скрипал", която според коалиционните партньори в управлението е балансирана, президентът отбеляза, че също смята така.

В отговор на въпрос за проведената среща на лидерите на ЕС и Турция (Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и турският президент Реджеп Тайип Ердоган) във Варна, президентът посочи:

"На тази среща чухме как турският президент отстоява позициите на Турция, за моя изненада чухме и как българският премиер излага турските претенции към България. За съжаление не чухме нито една дума от европейските лидери по въпроса за турската намеса в нашия изборен процес и другите наши двустранни проблеми с Турция." 

Държавният глава отново подчерта, че това не е неговото разбиране за европейска солидарност.

Коментарите си Радев направи, след като той й съпругата му изгледаха постановката "Кино-театър "Българан" на абсолвентите от специалност "Актьорско майсторство за куклен театър" с ръководител проф. Румен Рачев, който е отличен с четири международни награди.