"Лукойл" ще продава някои от активите си в Източна Европа за да се фокусира върху руските си проекти, съобщи Ройтерс. Според шефа на втория по големина руски петролен производител Вагит Алекперов, западните санкции над Русия ще накарат компанията да намали своята си инвестиционна програма заради ограничения достъп до финансиране.

Компанията има рафинерии в България и Румъния, както и търговски дружества, които се занимават с дистрибуция и продажби на гориво. Алекперов не е дал повече подробности за бъдещите продажби.

"Лукойл", в която един от основните акционери е самият Алекперов, не в списъка на попадналите под санкции компании заради кризата в Украйна.

"Санкциите са свързани със страната, а ние сме руска компания. Така че те ни засягат, както и всеки друг", казва Алекперов.

За тази година "Лукойл" беше предвидил инвестиции за $ 20 млрд., като най-големите разходи бяха свързани с разработване на петролното находище "Западна Курна-2" в Ирак. Очаква се следващата година да започне и добив на петрол от плаваща платформа в Каспийско море.