Уважаеми господа от ГДБОП! Да, не съм сбъркала, пиша специално за вас, за тези, които много внимателно следят за моя фейсбук профил и четат всичките ми постове и коментари.

До вчера се чувствах малко засегната от факта, че сте ме подминали и не сте ме привикали в РПУ за даване на обяснения по повод моите публикации на страниците на социалната мрежа! Но ето че вчера тази „несправедливост“ беше поправена! Точно в 10:40 ми се обади на мобилния ми телефон някой си г-н Цветан Димитров и любезно ме покани да дойда във Второ РПУ да дам сведения (най-накрая лявата ръка на МВР разбра какво прави неговата дясна ръка и след като съм дала мобилния си номер във връзка с последния митинг, който организирахме на 18.03.2018 г., вече нямаше как да не ме намерят – все пак не съм игла в копа сено!).

На въпроса ми във връзка с какво ме „канят“ във 2-ро РПУ, получих лаконичен отговор:

Във връзка с ВАШЕТО ПОВЕДЕНИЕ!

Представете си, стана ми любопитно: какво толкова съм направила, след като подобно заявление по свой адрес за последно чух преди много, наистина много години, когато бях ученичка! Проявих добрата воля и се отзовах на любезната покана да обсъдим „моето поведение“.

В 11:32 вече бях във 2-ро РПУ и се обадих на г-н Димитров, че съм в управлението. Всичко започна както трябва: записаха ме в дневника, провериха личната ми карта, дадоха ми пропуск и придружена от г-н Димитров се качих до кабинета на въпросния господин. 

Тук започва интересното. Отговориха ми на въпроса защо ме „поканиха“ (да знаете, приятели, че нямате право да откажете такава „покана за сведение“ по някой си чл. на Закона за МВР, иначе ви довеждат принудително!).

Повечето от вас вече се сетиха - да, пак по повод визитата на руския г-н Гундяев, по съвместителство патриарх на Руската православна църква (РПЦ), и моя възмутен коментар във връзка с неговото нагло и пълно с лъжи интервю пред БНТ! Повтарям специално за ГДБОП: НАГЛО, АРОГАНТНО, ВЪЗМУТИТЕЛНО И ПЪЛНО С ЛЪЖИ интервю на ВАШ КОЛЕГА – висш чин във Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация, а едва след това по съвместителство патриарх на РПЦ - както в частта му, касаеща Украйна, така и тази, касаеща БЪЛГАРИЯ! (главните букви са на автора – б.р.).

Тогава, репоствайки публикацията на „Фактор“, озаглавена „Посолството на Украйна избухна срещу изказване на руския патриарх Кирил“, бях написала следното:

„Като български гражданин и като украинка, възмутена съм до дъното на душата на руската пропаганда, която се лееше вчера от ефира на БНТ. Интервюто с патриарха Кирил е 100% провокация срещу Украйна. Тя е и срещу България. Господа журналисти от БНТ, засрамете се. След като задавате въпроси, свързани с агресията на РФ срещу Украйна, да бяхте поне се ограмотили малко как се оценяват действията на РФ срещу Украйна в света. Или не виждате по-далеч от носа си? Поздравления на колегите от „Фактор“!“

Оказа се, че в тези думи ФСБ/ГДБОП вижда заплаха за съществуването си и РАЗПОРЕЖДА, а аз съм ЗАПЛАХА ЗА СИГУРНОСТТА(!?), и „моли“ колегите си от ГДБОП с писмото си с Изх. № 513р-21091/2018 г. да „защитят мундира им“ и да призоват мен, гражданка на България, да не отправям заплахи...? (към Русия!?) Или аз, като филолог, доктор на филологическите науки, не разбирам написаното?!

Да се върнем към вчерашните събития във Второ РПУ: следващото действие, което трябваше, според служителя на МВР, да направя, е да напиша писмено обяснение по повод този пост и да напиша, че аз, лошото момиче, повече няма да правя така. Това вече ме възмути до дъното на душата ми и казах на г-н Цветан Димитров, че разговорът ни е приключил и че аз нямам намерение да участвам в противозаконни действия на българската милиция.

След като няма законово основание (Закон, член, параграф, точка) във връзка с което ми се иска писмено обяснение, тогава аз отказвам да давам и да пиша и подписвам каквото и да е било. След това станах и тръгнах към вратата.

И тук стана съвсем интересно. Господин Димитров премина на крясъци, скочи от стола си и с една крачка стигна до мен, ВКОПЧИ СЕ В РЪКАТА МИ и ЗАПОЧНА ДА МЕ ДЪРПА, ВИКАЙКИ, че никъде няма да ходя и че ТОЙ ЩЕ МЕ ЗАДЪРЖИ ЗА 24 ЧАСА!!!????

Казах му, че е редно да се ОСЪЗНАЕ, че той е служебно лице, намираме се в служебно помещение, в сградата на МВР, и НИКОЙ не му е давал правото да се държи гаменски с гражданина, който е проявил добрата си воля и е дошъл при него за разговор! След като му повторих едно и също нещо няколко пъти, защото очевидно казваното не стигаше до него, той успя да се овладее, въпреки че повтаряше, че ще ме затвори за 24 часа! На което аз му отговорих:

Добре, да видим как ще стане това! Но без адвокат няма повече да говоря с Вас. Или ми осигурете служебен адвокат, или аз ще извикам моя!“

„Нямаме служебен адвокат. А вие щом имате пари, викайте своя!“ - това беше отговорът.

Обадих се по телефона на съпруга ми, казах какво се случва в кабинета на милиционера. След което мъжът ми е разговарял с милиционера по телефона около 5 минути. В резултат на разговора постигнахме консенсус: милиционерът ще ми връчи писмена призовка за явяването ми, в която да бъде цитирано на какво основание ме викат – така се сдобих с номера на писмото от ГДБОП - и, ако не се съглася да напиша собственоръчно, че отказвам да давам показания (нали бях повикана за справка!?), милиционерът сам ще го напише и ще извика двама свои колеги като свидетели да подпишат въпросното негово писание.

Така и стана. Въпросните колеги, разбира се, не се представиха, не носеха значки с личните си номера за идентификация, се държаха любезно до един момент. След репликата на единия от тях:

Какво толкова се иска от вас? Напишете, че отказвате да давате показания и се подпишете. Защо ни създавате проблеми?!

Казах, че НЕ ЖЕЛАЯ да участвам в противозаконни действия на полицията, действаща по разпореждане на ГДБОП. Това противоречи на принципите ми и човешкото достойнство.

С това веселбата във Второ РПУ приключи. Във въпросния протокол г-н Цветан Димитров написа само, че ме е предупредил да не застрашавам сигурността на страната и да действам съгласно действащото законодателство (общо казано). Разбира се, протокол не ми дадоха – уж защото не съм го подписала. Доколкото знам от други хора, които са били посетени, или самите те, като мен, са посетели различни РПУ-та, и на тях не са им дали копие от протоколите, които те са подписали. Направих неуспешен опит да направя снимка на писмото, но изслушах куп викове, че това е забранено, да „дам телефона си“, „да го сложа на масата“ при милиционера и т.н. Отказах, защото телефонът си е мой и ще си го държа там, където АЗ ще намеря за добро.

Накрая, все пак ще благодаря на ГДБОП, че оцениха скромния ми принос България да бъде една правова и достойна държава, надежден и предвидим партньор на ЕС и НАТО и оценявам този интерес на ГДБОП към моята скромна личност като висока оценка на моята гражданска позиция.

И, господа от ГДБОП, моля да запомните много добре: аз съм добросъвестен гражданин и данъкоплатец. Ще направя всичко зависещо от мен всички ние да живеем в мирна, европейска и процъфтяваща България! Не съм съгласна с вашите сталински мерки и съветски похвати – това вече остана зад гърба ми отдавна - няма да мълча пред нарушения на българското и европейско законодателство! Ще се качвам на Шипка с украинско и българско знаме! А ако ми ги конфискувате - ще ушия нови! Ще почитам българи, украинци, румънци и други народи, дали живота си за свободата на родината си. А Вие, господа от ГДБОП и МВР, вместо да ловите мухи в облаците и да защитавате интересите на чужда държава (и при това призната от всички страни в Европа и САЩ като източник на заплаха и агресия) – защото колегата ви Гундяев си замина от България по живо и по здраво, и дори без никакъв протестен митинг - по-добре да насочите усилията си за опазване на сигурността на България и ГРАЖДАНИТЕ й, а милиционерите е крайно време да станат най-накрая полицаи и да СЛУЖАТ НА ГРАЖДАНИТЕ на страната си, да защитават възрастни хора, пребивани от крадци и бандити, ДА НАМИРАТ УБИЙЦИ, ПРЕСТЪПНИЦИ, ДА РАЗКРИЯТ ПОНЕ ЕДНО ПУБЛИЧНО УБИЙСТВО, станало в България за последните 20 години!

Все пак, под вола теле няма да намерите, колкото и да го търсите там, защото телета се раждат от крави!

РАЗОЧАРОВАНА СЪМ, възмутена съм, че на 11-ата година на ДЕМОКРАЦИЯ в България, пълноправното членство на страната ни в ЕС и НАТО, в годината, когато България е поела ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО и когато на официално ниво правителството се опитва да убеди Европа в това, че България е надежден партньор на ЕС, вие, господа от ГДБОП и МВР, ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СЛУЖИТЕ на ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ!

СРАМ, ПОЗОР не само за вас, като държавни структури, които се изхранвате с парите от НАШИТЕ ДАНЪЦИ (защото вие не ги плащате, а ВИ ГИ УДЪРЖАТ от вашата заплата! а всички останали, ние, които изкарваме прехраната си ИЗВЪН държавните органи – ГИ ПЛАЩАМЕ!). Слезте на родната земя БЪЛГАРСКА, моля, че сте на светлинни години от защитата на интересите на България!

Бъдете сигурни: продължение на този фарс ще има!

PS: Забележете, че само моите имена са изписани, но не и на този, който ме извика "на разговор"!

... 

Разказът е публикуван в профила на Олена Коцева. Тя е сред активистите на украинската общност в София.

---

Бел. ред.  След като сутринта отправихме ъпрос към МВР за коментар на написаното от Олена Коцева, по-късно през деня стана ясно, че такъв няма да има. Преди време Министерството беше поставено в същата ситуация - да коментира предупредителни протоколи, които бе съставило на 4-ма души заради "заплашителни постове" към патриарх Кирил. Тогава стана ясно, че полицаите са изпълнявали нареждания на ГДБОП и НСО.