Аржентина фалира за втори път през последните 13 години, след като отново изпадна в състояние на неплатежоспособност, предаде Ройтгерс.

Това стана, след като южноамериканската държава и инвестиционните фондове не успяха да постигнат съгласие относно дълга на Буенос Айрес към тях.

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" пък понижи оценката за Аржентина с една степен до селективен дефолт. Малко след това аржентинският министър на икономиката Аксел Кисийоф обяви журналисти, събрали се в консулството на страната му в Ню Йорк, че двете страни не са постигнали съгласие в хода на преговорите.

Така третата по сила икономика в Латинска Америка след Бразилия и Мексико е във фалит от 7 часа българско време тази сутрин. Крайният срок за постигането на споразумението между Аржентина и инвестиционните фондове изтече в полунощ нюйоркско време.

Министър Аксел Кисийоф защити позицията на правителството си, че не може да приеме сделка с американските хедж фондове - кредитори на страната. Той изтъкна, че те отказват да приемат компромисно предложение. Кисийоф обаче не уточни за какво предложение става дума. "Няма да подпишем споразумение, което излага на риск бъдещето на аржентинците", каза той след срещата с кредиторите в Ню Йорк.

"Аржентинците могат да бъдат спокойни, защото утре ще бъде пореден ден за тях и светът ще продължи да се върти", добави министърът.

Посредникът в преговорите Даниел Полак обаче заяви, че пълните последици от дефолта не са предвидими и със сигурност не могат да бъдат положителни. Засега представители на хедж фондовете не са коментирали ситуацията.