Усмихнат, премиерът на България Бойко Борисов посрещна като домакин президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за срещата ЕС-Турция в резиденция Евксиноград във Варна. В отговор на приветствията му Ердоган отговори сдържано.

Не е ясно какво са успели да си кажат двамата. Пресконференцията за резултатите от днешния диалог между Ердоган, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и главата на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се очаква след 21 часа тази вечер.

Преди отпътуването за България, Ердоган втвърди тона на летище "Ататюрк" в Истанбул. Присъединяването на Турция към ЕС остава стратегическа цел за Анкара, заяви президентът на Турция. На срещата тази вечер той ще настоява да бъдат премахнати пречките пред турското членство в ЕС. Ще бъде обсъден и както се изрази Ердоган - "провалът на европейските лидери да удържат обещанията си относно сделката за сирийските бежанци". Турският президент очаква от ЕС "безрезервна подкрепа за борбата на Турция с тероризма". 

Най-напред Борисов срещна Туск в Евксиноград. Преди работната вечеря двамата са обсъдили очакванията си от срещата, гласи прессъобщение на МС.

"Както неведнъж съм заявявал, за България е важно да има добри отношения със своя съсед. Добрите отношения са важни и за ЕС заради овладяването на миграционния поток, който създаде много проблеми на Съюза през последните години", е цитиран да казва Борисов от правителствената пресслужба.