Най-малко 64 са жертвите на огромния пожар в търговския център в руския град Кемерово в Сибир, съобщи министърът на извънредните ситуации Владимир Пучкив. Стихията бушува от вчера следобед.

Ранени са над 40 души, а съдбата на още много други, сред които и деца, е неизвестна.

В търговския център "Зимна вишна", в който има кина, ресторанти и магазини, са евакуирани стотина души.

Не се знае каква е причината за пожара, но се предполага, че огънят може да е тръгнал от детска игра. Покривът над двете кина е рухнал. Спасителите очакват, че в киносалоните ще открият още загинали.

Повече от 660 огнеборци се борят със стихията. Очевидци разказват, че хората в паниката си скачат през прозорците, съобщава Би Би Си.

Кемерово се намира в Сибир на около 3600 км източно от Москва.

Във връзка с трагедията властите са започнали наказателно дело. Обвиненията са причиняване на смърт по невнимание, нарушаване на изискванията за противопожарна безопасност, довели поради невнимание до смъртта на две или повече лица, и оказване на услуги, неотговарящи на изискванията за безопасност.

Четирима души са арестувани и разпитани заради пожара. Средд тях е и генералната директорка на търговския център Надежда Суддьонок, която притежава и 100 процента от него.

Телевизиите премълчали трагедията

Федералните телевизионни програми в неделя вечерта на практика нищо не са съобщили на зрителите за пожара в Кемерово, пише Нюз.ру.

Първи канал посветил на събитието кратък сюжет в 21 часа, като той бил едва четвъртата новина. Начело бил 19-минутен репортаж за победата на Владимир Путин седмица по-рано на изборите за президент.

В ефира на "Россия 1" само веднъж съобщили за трагедията. Известният водещ Дмитрий Кисельов посветил само три минути на пожара. Чак в 0,20 часа днес друг водещ - Владимир Соловьов, прекъснал дискусиите в предаването си и започнал пряк репортаж от Кемерово.

Каналът НТВ пък посветил само една минута. В популярното предаване "Изводи от седмицата" от 19 часа не била обелена нито дума.