СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Олимпийският стадион в Берлин се превърна в най-голямата избирателна секция в историята на ФРГ. Четири дни – от днес до неделя, най-голямото спортно съоръжение в германската столица, де факто ще е турска територия. Достъп до него имат само немските сили на реда.

От днес турските граждани над 18 години, живеещи в Берлин, могат да пуснат бюлетина за президентските избори в Турция. В родината им датата е 10 август. Във ФРГ изборът ще продължи 4 дни. След това бюлетините ще бъдат изпратени със самолет в Турция, където ще бъдат броени. Така предвижда турският избирателен закон. Няма значение, че се пораждат съмнения за манипулации.

За първи път тази година турски граждани имат право да гласуват зад граница. Наложи го кандидатът за държавен глава и сегашен премиер Реджеп Тайип Ердоган. И не случайно. Само в Германия хората с турски паспорт и с право на глас са 1,4 милиона. Те са далеч от действителността в родината, живеят добре, а и в чужбина носталгията е неизбежна. Ердоган редовно идва в Германия, държи пред тях пламенни речи, те го величаят.

Ердоган разчита на гласовете на турците в Германия.

Сега във ФРГ са разкрити избирателни секции в Берлин, Хановер, Дюселдорф, Есен, Франкфурт на Майн, Мюнхен и Карлсруе.
В Берлин от турското посолство наеха Олимпийския стадион, наемът се пази в тайна. Разходите за охрана обаче се поемат от германската хазна.

Всичките 51 ВИП-ложи са превърнати в избирателни секции. Гласуването започва в 8 ч и продължава до 17 ч. За да няма струпвания, всеки желаещ да пусне бюлетина е заявил това в турското посолство. От там са му посочили на коя дата – от днес до неделя, може да гласува.

След като изборът приключи в 17 ч в неделя, избирателните бюлетини от общо 498 урни на територията на ФРГ ще бъдат натоварени на самолети и транспортирани до Турция.

Труци се редят на опашки пред Олимпийския стадион в Берлин, за да гласуват за президент на Турция.


Първият изборен ден протича нормално, няма сблъдъци, нито обявени демонстрации. Във всички немски градове с избирателни секции журналисти бяха допуснати преди началото на вота. Те имаха на разположение 1 час, за да разгледат помещенията и да разговарят с членовете на комисии. След това бяха любезно поканени да напуснат секциите.

На въпрос защо нямат право да отразяват изборния процес, отговорът от турското посолство беше: Това е решение на Върховния избирателен съвет, разбирай ЦИК.

В Германия всеки гражданин, журналист или друг, има право по всяко време да е в избирателна секция, да наблюдава изборния процес и дори да води разговори с членове на комисии и гласуващи. Нещо повече – след приключването на изборния ден всеки може да присъства и на броенето на бюлетините.