Онези от нас, които се нуждаят от очила, за да могат да четат може скоро да се отърват от тях. Добрата новина идва от Университета в Калифорния, Бъркли. Екип от учени е разработил съвместно с Mасачузетския технологичен институт (MIT) и Microsoft специална технология за дисплеи, които "поправят" проблемите с очите. Технологията е базирана на алгоритми, които променят изображението на базата на данни от рецептите за очила. 

Например - ако имате късогледство и астигматизъм, трябва да зададете измерените стойности на приложението за корекция и можете да четете и без очила. Светлинен филтър в преднатта част на екрана допълнително подобрява качеството на изображението. Алгоритъмът променя светлината от всеки пиксел така, че когато мине през една от дупчиците във филтъра, тя достига до ретината, създавайки по-контрастно изображение. Идеята е технологията да предвиди отклонението от нормалното зрение на човешкото око, и да получите коригирано, ясно изображение. 

Брайън А. Барски, професор по компютърни науки и оптометрия от Университета в Калифорния смята, че новата технология може да е в услуга не само на носещите очила, но и за хора, които имат вродени физически увреждания, които не могат да  се коригират с контактни лещи и очила - например сферичната аберация (неправилно пречупване на светлината).

Специалните дисплеи може да бъдат пуснати в масово производство до 5 години. Екипът все още има предизвикателства за решаване, преди официалното пускане на технологията на пазара. Например, техниката зависи от фокусното разстояние на човек. Изследователите провеждат тестове, свързани с движението на главата и човешки очи, за да може софтуетът прецизно да ги следи и автоматично да подобрява фокуса.

Основен проблем засега е индивидуалният характер на устройствата, няма възможност да се гледат от няколко души едновременно. Въпреки това Рамеш Раскар, професор в МIT, смята, че ако се използва дисплей с достатъчно висока резолюция - около два пъти по висока от 326 пиксела на инч (на Ipod Touch, използвани в изследването), технологията би могла да се да се използва от повече от един човек наведнъж.