Голяма е опасността по време на световното първенство по футбол в Русия да ви шпионират и така да се доберат до ваши ключови данни.

Предупреждението, отправено към служители в публичния сектор, е на вътрешното министерство на най-многолюдната германска федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия с 18 милиона жители.

"Обръщаме ви внимание, че и лични IT могат да са цел на шпионаж. Ето защо препоръчваме да не вземате със себе си таблети и смартфони", се посочва в тристраничното писмено предупреждение, включващо конкретни препоръки за гарантиране на сигурност.

Това разкрива в. "Ди велт" с твърдението, че разполага с документа.

Да припочним, че мондиалът с домакин Русия ще се проведе между 14 юни и 15 юли тази година.

От вътрешното министерство на Северен Рейн-Вестфалия обръщат внимание и на факта, че за безвизово влизане в Русия по време на мондиала чуждестранни гости се нуждаят от така нареченото Fan-ID, което трябва да поръчат онлайн.

"Запалянковците са длъжни да предоставят лични данни на  Министерството по комуникации и медии на Руската федерация", се посочва в предупреждението.

В него се уточнява, че кандидатът за получаване на Fan-ID трябва да оповести малко име, бащино и фамилия, дата на раждане, пол, както и данни от личната си карта, съответно от задграничния си паспорт – вид на документа за самоличност, серия, номер, от кое ведомство е издаден и на коя дата, гражданство, номер на билетите за футболните срещи, както и номера на поръчката им, актуална снимка, която не бива да е по-стара от 6 месеца, номер на мобилния телефон, имейл адрес, както и личен адрес по постоянно местожителство.

Всички данни се обработват от руското Министерство по комуникации и медии. С цел допълнителна стриктна проверка се подават на отдела за сигурност на съответната федерална тайна служба.

Целта на МВР на Северен Рейн-Вестфалия е да се сведат до минимум рисковете от шпионаж.

"Изрично ви предупреждаваме, че при подаване на молба за Fan-ID ви забраняваме да съобщавате служебни мейл адреси, служебни номера на мобилни телефони, както и служебен адрес", се посочва в документа.

Според "Ди велт" основната целева група са сътрудници с право на достъп до секретни информации и документи, класифицирани като строго секретни, секретни и засекретени.

Наред с това тези служители се задължават своевременно да уведомяват съответните служби за сигурност за намеренията си да посетят Русия, и то не само по време на мондиала.

Стриктните мерки по повод визити в Руската федерация не са прецедент. Подобни указания МВР на Северен Рейн-Вестфалия издаде и през есента на миналата година във връзка с пътувания в Турция. Знайно е защо.