Според изследване на McKinsey Global Institute към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени. Това каза Адриана Сукова, заместник генерален директор на Генерална дирекция "Заетост, социални въпроси и включване" в ЕК на международна конференция "Бъдещето на труда", която е част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС. 

Сукова отбеляза, че сме свидетели на безпрецедентна индустриална трансформация, четвъртата индустриална революция променя начините, по които работим, ползваме ресурсите, общуваме помежду си. Необходимо е да помислим как да се адаптираме, допълни експертът. Тя отбеляза, че през 2050 година световното население ще е десет милиарда, освен ако някои не се пренасят на друга планета, като това създава риск от нови разделения в обществото, увеличаване на броя на разочарованите хора. 

По думите на Сукова предизвикателството е да се подготвят хората с новите необходими умения, но и да се гарантират справедливи условия на труд и достъп до социална закрила.

Константинос Пулиакис от отдел "Умения и пазар на труда", Европейски център за развитие на професионалното обучение, каза, че за периода от 1994 до 2017 година въвеждането на роботи е довело до загуба на 220 000 работни места в сферата на услугите в Германия. Според него около 40 процента от работните места могат да бъдат заменени от технологиите, а десет процента от възрастните работещи в Европа да бъдат заместени от машини. Пулиакис обаче отбеляза, че ако едно работно място потенциално може да бъде автоматизирано, това не означава, че работодателят ще иска да го автоматизира или ще има агресивни опити за заместване на хора. Според експерта е важно да се развиват предприемаческите умения и ученето през целия живот. 

Милена Ангелова, заместник-председател на групата на работодателите в Европейския икономически и социален комитет, говори за необходимостта от допълване на уменията - необходими са не само цифрови, но и социални умения, всички онези, които ни правят различни от роботите. Според нея са необходими фондове, които да инвестират в развитие на цифровите умения. Тя допълни, че се разчита и на подкрепата на Европейския социален фонд, който да потвърди приоритетите за инвестиции в човешкия капитал.

Председателят на Европейската мрежа на публичните служби по заетостта Фонс Лерой каза, че хората ще са изправени пред необходимостта да сменят по-често работата си и да преминават от една икономика в друга. Публичните служби по заетостта ще трябва да предлагат своите услуги на всички, които са на пазара на труда, каза експертът. Според Лерой трябва да се създават агенции, които ориентират професионално хората чрез инвестиране в умения, подходящи за XXI век. 

Дейвид Барнс от една от най-големите технологични компании в света отбеляза, че всеки ден около 300 милиона работещи преминават през прехода към новите технологии. Не трябва да позволим изкуственият интелект да блокира заетостта, допълни експертът. 60 процента от ръководителите по света са изправени пред проблеми за намиране на хората с необходимите умения, защото образователните системи по света не могат в момента да ни помогнат, защото им е необходимо време да наваксат, отбеляза Барнс. Според него успешните промени изискват адаптивни служители и минимум 40 часа за учене всяка година.