Няма да се правят съкращения в спешната болница "Пирогов", а оптимизация. Това обясни в ефира на бТВ тази сутрин изпълнителният директор на болницата проф. Атанас Балтов.

Той коментира проверката на прокуратурата за безстопанственост, която ще разследва дейността на спешния център 8 години назад.

"Нещата са комплексни. Има едно недофинансиране на спешната помощ. Аз по-скоро мисля, че трябва да се види какви са договорите и дали са били оптимални. Не сме направили така, че да няма съмнения, че източваме пари", обясни той.

Според него не става дума за кражби, а лоша организация. Но се похвали, че в момента "Пирогов" не трупа загуби - "колкото харчиме, толкова и получаваме".

"Искаме да работим нормално. До този момент съм пенсионирал, последно десет лаборанти, но съкращения като цяло не е имало", заяви Балтов.

Според него структурата на болницата не е променяна ефективно от 40 годин, затова е нужна реорганизация.

"Имало е дублиращи структури, които не са били достатъчно ефективни. Искам да ви уверя, че няма да позволим да има някакви сътресения и пациентите да ги усетят по някакъв начин", заяви той. "Клиниките от 46 ще станат общо 30. Има окрупняване, доста незаети щатни бройки, които не можем да попълним. Те са необходими, но броят на пациенти показва, че трябва оптимизация. Например имаме 4 хирургични клиники, които имат ефективност колкото три, затова се взе решение да бъдат обединение в една обща клиника с три отделения."

Той потвърди, че скоро ще има видимо увеличаване на заплатите в болницата. Откакто е на поста, бил съкратил само хора, "които си позволяват да правят неща, които не им е работа да правят".

Ваши критици ли, попита Хекимян, визирайки протестите в болницата.

"Аз не съм против критиците, аз съм против хората, които не искат да работят, които не показват резултати. Още в края на тази година ще излезем на един положителен финансов резултат", заяви Балтов. "Те са там, за да лекуват хората. Видяхте какво правиха."