Данни от Министерството на финансите - какво е развитието по арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България, и нова информация от ДАНС и външното разузнаване за произхода на парите, с които "Инерком" смята да купи дружествата на ЧЕЗ в България. С това ще започне работа по същество анкетната специална комисия на парламента, посветена на сделката на Гинка Върбакова и компанията й за придобиване на електроразпределителното дружество.

Депутатите от комисията още днес започват да пишат писма с настояване да получат информация по сделката. Освен до родни институции, те ще изпратят и въпроси към чешката страната - мажоритарен собственик на ЧЕЗ Груп е чешката държава. 

Премиерът Бойко Борисов да даде информация за срещата си с Гинка Върбакова в кабинета му в Министерския съвет, след която бе обявено, че държавата иска да влезе в сделката за покупка на ЧЕЗ-България, ще настояват още депутатите. Предложението дойде от председателя на комисията от БСП Жельо Бойчев, но не се чуха съществени възражения.

Според участници в първото заседание основните въпроси, на които анкетната комисия трябва да отговори, са кой: действително купува ЧЕЗ, с какви пари купува и как ще ги връща, ако финансирането е чрез заеми. 

Информация за купувача ще се търси не само от Търговския регистър, откъдето е ясно, че това е Гинка Върбакова, а и от НАП - за свързани фирми и т.н.

Въпроси ще бъдат отправени и към КЕВР - за това докъде е стигнала процедурата за отнемане на лиценза на дружеството, както и какво е състоянието на три от дружествата, които се продават и са обект на лицензиране от регулатора.

Следващото заседание е във вторник. 

 
Депутатите от комисията не бяха запознати с историята около участието на чешкия гражданин Никола Молчан в среща между ЧЕЗ и "Инерком" на 13 март и каква е била ролята му.