Пет процента от "Манчестър Юнайтед" ще бъдат пуснати в продажба на борсата в Ню Йорк, пишат световните агенции. Това прави 8 милиона акции, от които собствениците на клуба - щатската фамилия семейство Глейзър, разчитат да приберат 150 милиона долара (89 млн. паунда). 

Не е ясно за какво ще отидат парите - за погасяване на огромния дълг, който "Юнайтед" все още дължи към банки, или за селекция до края на трансферния прозорец.

Според анализатори базираната във Флорида бизнес империя се е решила на хода сега, тъй като акциите на клуба почнаха отново да се вдигат след назначението на Луис ван Гаал. През миналия сезон цената на клуба рязко спадна заради провалите под ръководството на Дейвид Мойс и оставането извън Шампионската лига. В момента пазарната цена на дяловете на "Юнайтед" е 19,31 долара.

Наскоро "червените дяволи" подписаха рекорден за футбола договор с "Адидас", по силата на който от 2015-а клубът ще прибира по 75 милиона паунда на сезон за следващите 10 години. Ако обаче отново не намерят място в Лигата на милионерите, на "Олд Трафорд" ще понесат нови тежки загуби.

Семейство Глейзър продаде 10 процента от акциите на клуба през 2012-а, като погаси над 200 милиона от дълга. Решението сега идва два месеца след смъртта на Малкълм Глейзър, който е наследен в целия си бизнес от своите синове.