Бившият външен министър Соломон Паси коментира пред Нова тв актуалните отношения между Европа и Русия. Паси обърна специално внимание на нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания и на твърденията, че то е извършено от някой противник на руския президент Владимир Путин, за да го "накисне".

"Страната е една  - на силата, която е наредила това убийство и как някой бил импровизирал това убийство, за да накисне Кремъл. Помислете, защо никой не се сети да убие Хилъри Клинтън, за да накисне Доналд Тръмп? Защо на някого не му хрумне да убие Корнелия Нинова, за да накисне Бойко Борисов", попита Паси.

Според него в общуването с Русия Европа и България трябва да се придържат към следната максима:

"Да нападаш Русия е лудост, да не се защитаваш от нея е още по-голяма лудост."

Той препоръча на Запада да се въоръжи, особено в региона на Черно море.

"Западът е в пъти по-слабо въоръжен от Русия, особено в региона на Черно море. С Русия трябва да се говори изключително вежливо, но въоръжен до зъби. Трябва да има база на НАТО в Черноморието", убеден е Паси.

Според него Путин е като един Чък Норис на политическата сцена.

"Вижте какъв беше лозунгът на изборите в Русия: "Силен президент за силна държава!" Какво прави президентът Владимир Путин през всички тези години, в които е на власт  - той демонстрира бойни изкуства, лов и риболов, че е летец, че е подводничар, той е като един Чък Норис на политическата сцена. Той избира за изборите датата 18 март, което е годишнината от анексирането на Крим към Руската федерация", припомни Паси.