Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е заплашен от повдигане на обвинение за (държавна) измяна, което според вида и конкретиката на обвинението се наказва със затвор до 20 години според българското законодателство. Това пише австрийският вестник "Дер Щандарт", който е сред предпочитаните медии за изява на банкера. Материалът е подписан от журналиста Маркус Бернат, за когото депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че е на заплата при криещия се във Виена магнат.

Според информацията в "Дер Щандарт" обвинителният акт срещу Василев вече е изпратен до адвоката му в София. Изданието коментира, че сега не е ясно какво ще се случи с активите на банкера в България. Припомня се, че основната част от кешовите наличности на "Виваком", в която Василев е основен акционер, са блокирани в затворената КТБ. Според официална информация от телекома става дума за 71 млн. евро.

Цветан Василев напусна България броени дни преди БНБ да затвори КТБ и да я сложи под особен надзор. В момента той е във Виена и комуникира с медиите чрез прессъобщения. Също така банкерът, че не се крие и единствената причина да не се върне в София е, че не се чувства сигурен за живота си.