Сингапур остава най-скъпият град в света за пета поредна година, следван от Париж и Цюрих. Това сочи класацията на "Икономист интелиджънс юнит" (Economist Intelligence Unit), цитирана от Франс прес.
Проучването сравнява разходите за живот в даден град с разноските в Ню Йорк като база.

Сингапур, азиатският финансов център, където притежаването на обикновен седан може да ти струва 76 000 долара, изпреварва световни столици в надпреварата за лидер на класацията въпреки голямата конкуренция от европейски градове.

Известните със скъпотията си Токио и Ню Йорк дори не са влезли тази година в топ 10, където четвъртото място е заето от Хонконг, а петото от Осло. Сеул и Женева си делят шесто място, Копенхаген, Тел Авив и Сидни дооформят челната десетка.

Като се изключат някои облекчения в домакинството в Сингапур, например домашните помощнички са евтини, бившата британска колония остава най-скъпото място на света за купуване и поддръжка на кола, посочва "Икономист интелиджънс юнит".

Сингапур избегна масовите в Азия задръствания по пътищата, като контролира притежаването на автомобили чрез квотна система, според която купувачът трябва да заплати сертификат за притежаването на автомобила на стойност 30 500 долара - сума, която се прибавя към цената на превозното средство.

Азиатските градове са най-скъпите за пазаруване на хранителни продукти, докато Европа е на първо място по цени за поддръжка на домакинството, лична хигиена, почивка и забавления, сочи проучването.

Валутните колебания остават основната причина за промените в класацията, като по-слабият американски долар "пречи" на американските градове да влязат в първата десетка.

Засегнатият от война Дамаск, Каракас - столицата на изпадналата в криза Венецуела, Лагос в Нигерия и пакистанският град Карачи са най-евтините градове според проучването. Букурещ и Делхи също попадат сред десетте най-евтини градове, се посочва на сайта на организацията.