Европейската комисия не може да вземе отношение по сделката за активите на ЧЕЗ в България. Това обясни зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след края на конференцията "Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката - предизвикателства пред Югоизточна Европа", състояла се в столичния хотел "Балкан".

"Това е сделка между две частни компании", изтъкна Шефчович.

Той добави, че е информиран за това, че компетентните органи извършват всички необходими оценки и проверки, предаде БТА. 

"Ако българската държава влезе в нея, тогава дирекция "Конкурентоспособност" на Европейската комисия ще прецени доколко се спазват изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС (за либерализация на енергийния пазар - бел.р.) и антимонополното законодателство", каза Шефчович.

Зам.-председателят на Европейската комисия повтори, че това е сделка между две частни компании и от ЕК се интересуват само дали се съблюдават абсолютно всички принципи и закони на европейското законодателство.
Марош Шефчович изтъкна, че Европейската комисия подкрепя изграждането на газоразпределен център в България, защото още по време на първата среща на групата за газова свързаност в Централна и Източна Европа е било взето решението всяка една страна от региона да има поне три източника на доставка на природен газ, за да се постигне диверсификация.

По думите му България е най-подходяща да бъде център, тъй като има благоприятно географско положение. Освен това има много добро развитие на интерконекторни връзки в България - както тези, които в момента са изградени, така и тези, които са в процес на изграждане. Предстои да започне строителството на газовата връзка с Гърция, както и със Сърбия, а тази година трябва да бъде въведен в експлоатация разширеният транзитен газопровод за Турция в участъка Лозенец-Недялско. 

"Идеята е да има много силна газова ликвидност в региона. Това е силно подкрепено от ЕК и нашата цел е България да се превърне от една страна, която транзитира газ, в една държава, която търгува с газ", допълни Шефчович.