„За пътуване до България непременно ще помисля“, заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Поканата бе отправена по време на редовния й брифинг от българския журналист Борис Анзов, който е кореспондент на "Медия Мост".

„Благодаря за поканата, вече имам покана. За разлика от Сергей Лавров (външния министър – б.р.), който така и не прие поканата за посещение във Великобритания, аз приемам вашата покана, която, както ми се струва, е от сърце и в лично качество“, допълни „гласът“ на дпломатическото ведомство в Москва.

Анзов уведоми Захарова, че й е приготвил еделвайс като памет за руските войници, загинали за освобождението на България преди 140 години.

Други изказвания за България

Това не е първото заиграване на България с Мария Захарова.

Точно преди месец - на 15 февруари, тя заяви:

"Бойко Борисов може да получи гражданство и да гласува за президент на Русия. Мечтите се сбъдват."

Това бе отговорът й на молбата на Борис Анзов да коментира разказания преди няколко дни от Борисов виц, "че две неща не може да избира човек – родителите си и президента на Русия”.

През ноември 2017 г. "гласът" на руската дипломация нападна бившия български президент Росен Плевнелиев. Повод бяха думите му, че Русия е тренирала в България с първите си кибератаки, а след това е преминала към други страни.

"Това вече е параноя от глобален, световен мащаб", каза Захарова.

Дни по-рано тя заяви, че Червената армия е спасила българските евреи от депортиране в лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Истината е обаче, че евреите са спасени повече от година преди влизането на съветските войски на наша територия.

А преди почти година Захарова коментира по следния начин дали Русия се е намесила в парламентарните избори в България:

"Струва ми се, че в този ден руските хакери просто бяха в почивка."