Държавната компания "Булгаргаз" отнесе най-голямата глоба в летописите на Комисията за защита на конкуренцията. Доставчикът на природен газ беше санкциониран с 23 377 600 лв. за злоупотреба с господстващо положение чрез налагане на нелоялни търговски условия по оплаквания на негови клиенти.

Досега най-голямата по размер санкция, налагана от КЗК, беше 15 988 300 лв., с които през 2012 г. бяха глобени глобен официалният дистрибутор за България на автомобилите "Хюндай" "Индустриал комерс" и дъщерното му дружество "Хюндай лизинг".

Санкцията за "Булгаргаз" е наложена, защото компанията е наложила договори на своите клиенти, според които те са длъжни да потребяват равномерно всеки ден заявеното им месечно количество, в противен случай търпят санкция под формата на 10% увеличение на цената. Молители в настоящото производство са компании от групата "Овергаз" - газоразпределителните дружества "Овергаз Изток", "Овергаз Север", "Софиягаз”, "Овергаз Юг” и "Овергаз Запад".

И все пак държавният монополист се е измъкнъл леко - размерът на санкцията е само 0,5% от годишния оборот при максимум 10%. Заради продължителността на нарушението процентът на глобата е умножен с коефициент 2,5. Продължителността на нарушението, извършено от дружеството, е от 02.08.2010 г. до 31.12.2012 г., т.е. две години и пет месеца.

При тази ситуация, общественият доставчик е изключително улеснен при договарянето на услугата пренос, тъй като при него всички клиенти потребяват равномерно и същите търпят санкции, ако не изпълнят тази насилствено възложена им равномерност. Т.е. евентуални санкции за неспазване на заявените за пренос количества от преносния оператор към „Булгаргаз" ЕАД вече са туширани, защото неизпълнението на задълженията по договора за пренос ще се дължи единствено на неспазване от страна на определени клиенти на наложената им равномерност, т.е. „Булгаргаз" ЕАД ще получи съответната санкция от клиента си, при това не върху цената за пренос, а върху цената на газа, включваща преноса, пише в мотивите на КЗК.