Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин започна днес с искане за отвод на небезизвестната прокурор Боряна Бецова, която се оказа командирована в спецсъда специално за това дело.

Адвокатът на Митов Ина Лулчева поиска съдът да отстрани прокурор Боряна Бецова, която е един от тримата обвинители по делото. Причината е, че в заповедта на главния прокурор за командироването й от СГП няма мотиви, каквото по думите на Лулчева е изискването по закон. Както и че в изказване пред медиите Бецова е проявила отношение към Митов, като е казала, че след намесата на прокуратурата са върнати 500 000 лв., платени неоснователно на туристическа агенция.

Съдът прецени, че не може да прави "инцидентен административен контрол" на заповеди на главния прокурор. И отчете, че е право на прокуратурата да определи колко прокурори трябва да поддържат обвинението. А относно изказването на Бецова пред медиите съдът определи, че дали престижът на Митов е уронен, е основание за търсене на друг тип отговорност. Според съда няма как интерпретация на факти извън и вътре в процеса да са причина за отвод на прокурора, защото те ще се изяснят по време на процеса.

Пред медиите колегата й прокурор Пламен Петков коментира, че заповедта на обвинител № 1 може да се обжалва по административен път. По думите му прокурор Бецова е нужна за това дело, тъй като тя е изготвила обвинителния акт и е водила разследването (преди старта на процеса казусите за т. нар. висока корупция бяха прехвърлени след промени в НПК от Градския в Специализирания наказателен съд, б.р.).

На въпрос дали не са много прокурорите по това дело, след като пак трима прокурори са ангажирани и за мегаделото КТБ, Петков каза, че не вижда проблем и че бройката на прокурорите е решение на ръководството.

Самата прокурор Бецова каза пред журналисти, че не е пристрастна към подсъдимия и няма нищо против и без нея да протече делото. Според нея е логично да участва, тъй като тя е водила разпитите на всички свидетели и ще е полезна.

Бецова са "прочу", че при случайното разпределение на преписки в прокуратурата все на нея се падат, а после се провалят делата срещу знакови фигури, близки до ДПС - като Иван Данов, Христо Бисеров, проверката на Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа"...

Адвокат Ина Лулчева коментира днес, че за защитата няма пречка в бройката на прокурорите, след като е преценено, че са необходими трима, за да защитят това обвинение, и след като държавата "може да си позволи лукса, защото това са и държавни средства".

Днес в съдебната зала беше прочетен обвинителният акт срещу Митов и заместника му Христо Ангеличин. При следващото съдебно заседание на 21 март ще бъдат разпитани първите 10 свидетели по делото.

Даниел Митов е обвинен за престъпление по служба, а Христо Ангеличин - в безстопанственост. Според прокуратурата през първата половина на миналата година Митов не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв. за МВнР.

По време на днешното заседание адвокат Христо Ботев, който защитава Христо Ангеличин, заяви, че сумата, за която се твърди, че е ощетено МВнР, е върната много преди намесата на прокуратурата, като даже имало 600 лв. платени отгоре.

Става въпрос за обвинението, че заради бавещи се обществени поръчки по ЗОП МВнР е ползвало за покупка на самолетни билети фирма, наета след тръжна процедура от Министерството на земеделието.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.