"Да, България", заедно със съдружните партии ДСБ, ДЕОС, "Зелените" и БЗНС организират алтернативно обществено обсъждане на проекта за инсталация за горене на RDF отпадъци в ТЕЦ-София. Причината е, че на организираното от Столичната община обсъждане на проекта гражданите не са били реално запознати и затова петте партии излязоха с призив да пишат до "Московска" 33 и кмета Йорданка Фандъкова, с искане за насрочване на ново обществено обсъждане. От столичната управа не са дали заявка, че такова ще има и затова от "Да, България" организират на 14 март (сряда) алтернативен дебат.  

Проектът за изграждането на инсталация за горене на RDF (модифицирано гориво от битови отпадъци) се изгражда в рамките на третата фаза на Интегрирания проект за управление на отпадъците в София. През първата и втората фаза бяха изградени инсталацията за компостиране на зелени отпадъци и депо "Садината", и заводът за отпадъци с производство на Refuse Derived Fuel - RDF фракция. Там могат да се произвеждат 180 000 т RDF годишно.

Миналия месец Столичната община съобщи, че ще изтегли заем от 67 милиона евро за изграждането на инсталацията. Кредитът, който е около 42% от цялата инвестиция, ще бъде осигурен от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Стойността на проекта е 157 млн. евро, от които ЕС и държавният бюджет осигуряват 91 млн. евро.

Изграждането на инсталацията ще помогне за захранване на 30 000 домакинства с електричество и 40 000 домакинства с топлоенергия. Строителството й ще продължи 36 месеца, след което ще обработва 180 хиляди тона RDF годишно. 

Сега Столична община плаща 5 милиона лева годишно на циментовите заводи за този отпадък, които се осигуряват от такса смет на софиянци.

Основното опасение обаче е, че инсталацията ще спомогне за и без това голямото замърсяване на въздуха в столицата.

На общественото обсъждане на "Московска" 33, състояло се на 28 февруари, реална дискусия по същество така и не се получи. Причината е, че документацията по проекта не беше леснодостъпна и пълна, за да могат столичани да участват адекватно в дебата. 

"Обсъждането не отговори на много от въпросите на столичани, а администрацията отказа да предостави на гражданите необходимата им информация, така както изисква законът, за да може да се състои дискусия и жителите на София да направят информиран избор", отбелязват от извънпарламентарните партии и изброяват:

Не бяха предоставени документи за:
- Предложение за проектно решение за избор на технология за оползотворяване на RDF;
- Актуализиран идеен проект за инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък;
- Прединвестиционно проучване;
- Анализ за разходите и ползите;
- Анализ за съвместимостта на проекта с приложимото законодателство на ЕС в сферата на държавните помощи;
- Споразумение между Столична община и "Топлофикация София" ЕАД във връзка с реализация на проекта "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък".

"Затова справедливо, много граждани настояват администрацията на Столична община да проведе ново обществено обсъждане, спазвайки изискванията на закона и наредбата на Столична община за провеждане на обществено обсъждане при поемане на дългосрочен дълг", се казва в заключение.

Алтернативното обществено обсъждане ще се състои на 14 март от 18.30 часа в зала партер в Перформ Бизнес Център.

Инсталацията за изгаряне на RDF отпадъци, планирана за площадката на ТЕЦ-София, е замислена в далечната 2007 г., но през 2017 г. тя е не само морално остаряла, но и противоречаща на тенденциите в практиката и законодателството на европейско ниво. От 2008 г. е в сила задължението най-късно до 2020 г. да се рециклират най-малко 50% от битовите отпадъци, като целите за рециклиране трябва да се повишат до 60-65 на сто до 2030 г.

Заемът от ЕИБ и реализирането на проекта вероятно ще получи одобрението на Столичния общински съвет (СОС), тъй като и местните парламентаристи от БСП са "за" инсталацията. Разликата с намеренията на ГЕРБ е, че от левицата предлагат вместо в ТЕЦ-София, насред града, горенето да става на площадката край село Яна, в местността "Садината".

Извозването на RDF до ТЕЦ-София е предвидено да става с тежкотоварни камиони, което ще затруднява и без друго натовареното движение в столицата, ще разбива инфраструктурата и ще замърсява допълнително околната среда, смятат още от БСП в СО. И излизат с алтернативно предложение - да бъде изграден топлопровод, който да свърже завода в "Садината" със съществуващата топлопреносна мрежа. По техни предварителни разчети това би струвало около 10 милиона лева.