Строителството на газопровода “Южен поток” в България може да се отрази на "комерсиалните секс работници (КСР)". Това е записано в доклад за въздействието върху околната и социална среда на проекта, публикуван днес.

Проститутките край плажа Паша дере, където тръбата излиза на сушата, са посочени в документа като уязвима група от проекта. Посочва се и че голяма част от над 2000 работници, наети за изграждането на морската част на тръбата, ще са мъже-чужденци.

“Сексуалната активност на работниците по време на отпуските и извън работното време има потенциала да причини или доведе до разпространението на инфекциозни болести, включително такива предавани по полов път, особено ако са налице лица, извършващи платени сексуални услуги”, пише в доклада.

Рискът се увеличавал от това, че КСР били жени с нисък социален статус, склонни да предлагат секс без предпазни средства като оръжие срещу конкурентите. Увеличеното търсене на платен секс можело да увеличи случаите на насилствено склоняване към проституция.

Като мярка за минимизиране на негативните последици строителите на газопровода ще минават през инструктаж за рисковете от болести предавани по полов път. Освен това ще им се раздават и безплатни презервативи.

Работниците ще бъдат предупредени и за друг риск. Те трябвало да знаят, че в България "традиционно се консумира алкохол и работниците ще имат възможност за лесен достъп до много видове алкохол, включително и нелицензиран такъв”

Според анализа не се очакват негативни ефекти върху туризма и риболова заради "Южен поток". Причината била, че плажуващи на Паша дере имало съвсем малко и то основно през почивните дни на месец август. Рибарите пък се броели на пръсти.