Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Британските служби за борба с тероризма имат версия за произхода на нервнопаралитичния агент, използван при опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Според неназовани от BBC и The Guardian източници става въпрос за зарин, но не за VH (фосфорорганично бойно отровно вещество с нервнопаралитично действие, създадено през 1955 г. във Великобритания - бел.ред.).

Скрипал и дъщеря му са все още в критично състояние, след като бяха намерени на пейка в Солсбъри на 5 март. Бившият агент на руското военно разузнаване (ГРУ) и дъщеря му бяха откарани незабавно в болница. Полицаят, който ги е намерил и е бил в досег с тях, също беше настанен в интензивно отделение и едва сега вече може да говори, но ситуацията все още е сериозна, заяви министърът на вътрешните работи на Великобритания Амбър Руд. 

Полицията съобщи, че учени са идентифицирали използвания нервен агент, но на този етап няма да разкрият тази информация. Източник, запознат с разследването, заяви пред BBC, че вероятно става въпрос за зарин, за който се смята, че е използван в Сирия и при атаката в токийското метро през 1995 г. Според източника не става въпрос за VX, с който е бил убит полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун в Малайзия през миналата година.

През 2006 г. полковник Сергей Скрипал бе осъден на 13 години затвор в Русия по обвинения в държавна измяна заради предавани на британската разузнавателна служба MИ-6 тайни. През 2010 г. той и няколко други шпиони бяха разменени за десет агенти на руските спецслужби. Сред тези, които се завърнаха в Москва, беше и Анна Чапман. По-късно Скрипал получи убежище в Обединеното кралство.

Преди да бъдат открити в безпомощно състояние, 66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря посетили италиански ресторант. Свидетел разказва пред BBC, че двойката изглеждала странно и "много разтревожени". 

"Изглежда, че губеше самообладание и сякаш щеше да се разкрещи, но поиска сметката и си тръгнаха", казва очевидецът.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.