Германия отпуска 1.2 млрд. евро кредит на Азербайджан, за да помогне на Баку да финансира своята част от Южния газов коридор.

"Дойче веле" съобщи новината, като се позова на писмо от държавния секретар на Министерството на финансите Йенс Спайн до председателя на бюджетната комисия на Бундестага Петер Бьорингер. Средствата са предназначени за дружеството Southern Gas Corridor (SJCC).

Компанията е основана през 2014 г. с постановление, подписано от президента на Азербайджан Илхам Алиев. Целта му е да консолидира, управлява и финансира в името на интересите на страната развитието на газовото находище "Шах Дениз" в Каспийско море, разширяването на Южнокавказкия тръбопровод, изграждането на трансатлантическия тръбопровод (TANAP) и Трансадриатическия тръбопровод (TAP). Компанията е поела осигуряване на финансирането на проекта, а оперативното управление е осигурено от SOCAR, азерската държавна енергийна компания.

"Тези доставки на газ трябва да имат значителен принос за осигуряване на доставките на газ за Европа и Германия", се казва в писмото.

Заемът трябва да бъде възстановен от постъпленията, генерирани от проекта, с подкрепата на Азербайджан под формата на държавна гаранция, пише още Спайн. По-конкретно парите ще бъдат използвани за рефинансиране на дела на компанията в "Шах Дениз" и турския газопровод TANAP.

Освен това ще бъде разгледано заявление за гаранция за експортни кредити за още 500 млн. евро за финансиране на германски доставки и услуги, предназначени за частта на ТАР между турско-гръцката граница и Италия.

В интерес на Германия 

TANAP и TAP са съответно турската и европейската част на Южния газов коридор. Германското правителство може да осигури така наречените "необвързани" финансови заеми при поискване. Те са предназначени за финансиране на проекти в чужбина, които са "от специален държавен интерес на Федерална република Германия". Това се отнася по-специално за проекти, които "осигуряват доставката на петрол и газ на Федерална република Германия, като гарантират дългосрочни договори за доставка в полза на германски клиенти".

"Дойче веле" припомня, че дори канцлерът Ангела Меркел приветства изграждането на Южния газов коридор. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) одобри заем от 500 млн. евро за TANAP през октомври 2017 г. Финансова подкрепа предостави и Световната банка. През февруари Европейската инвестиционна банка одобри най-големия си единствен заем за енергиен проект - 1.5 милиарда евро за Трансадриатическия тръбопровод (TAP).

Доставките на природен газ от находището "Шах Дениз" за ЕС ще са в обем от 10 млрд. кубически метра. Южният газов коридор, благодарение на който ще се осъществява пренос на газ от Каспийско море и Близкия изток, е проект, който ще отслаби зависимостта на Европа от руски природен газ.